Новини

Підсумки виконання плану дій із впровадження в Україні Ініціативи "Партнерство "Відкритий Уряд" у 2014-2015 роках

Київ, 25 вересня 2015 – Відбулося розширене засідання Координаційної ради з питань реалізації в Україні Ініціативи "Партнерство "Відкритий Уряд" під головуванням заступника голови ради Олександра Риженко, начальника Державного агентства з питань електронного урядування України.

 
20150925-sliderЧлени Координаційної ради ПВУ, представники органів виконавчої влади, інститутів громадянського суспільства та міжнародних організацій взяли участь у засіданні, щоб обговорити підсумки виконання Плану дій ПВУ у 2014-2015 роках, взятих міжнародних зобов'язань та плани майбутнього розвитку Ініціативи "Партнерство "Відкритий Уряд" в Україні.
 
Співголови робочих груп Координаційної ради від органів виконавчої влади представили урядову самооцінку виконання плану заходів, а співголови від інститутів громадянського суспільства – громадську оцінку за кожним з напрямів реалізації Ініціативи.
 
З-поміж 26 пунктів Плану дій за 19 пунктами терміни були прострочені, а 4 були завершені достроково. Зокрема, серед реалізованих пунктів була підготовка законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних, який був прийнятий у квітні цього року. Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй була одним з головних партнерів уряду в його зусиллях для збільшення прозорості та цифрової відкритості, впроваджуючи відкриті дані у країні.
 
Протягом 2014-15 років ПРООН, працюючи пліч-о-пліч з громадськими та урядовими експертами, провела громадські консультації та круглі столи щодо запуску відкритих даних в Україні, підтримала Першу міжнародну конференцію з відкритих даних в Україні, розробила концепцію проекту відповідного закону, і працювала у тісному співробітництві з Національним агентством з електронного урядування та Адміністрацією Президента, щоб прийти до узгодженого бачення у вигляді законопроекту. Підтримана ПРООН ініціатива з підготовки законопроекту також стала одним із знакових продуктів групи з електронного управління "Реанімаційного Пакету Реформ", зрештою підхоплена Адміністрацією Президента в рамках законодавчого пакету "Цифрова Україна", що був представлений на розгляд парламенту і остаточно прийнятий як закон. Крім того, ПРООН сприяла розробці технічного завдання та інших допоміжних документів для передачі Національного порталу відкритих даних Державному агентству з питань електронного урядування України.
 
Серед виконаних пунктів було також впровадження пілотної версії Єдиного державного порталу адміністративних послуг та створення єдиного веб-порталу використання публічних коштів. Координаційна рада висловила пропозицію щодо необхідності продовження розробки Дорожньої карти розвитку електронної демократії, проведення інформаційних семінарів для органів місцевого самоврядування з метою надання рекомендацій щодо перегляду практик застосування грифа "Для службового користування" у містобудівній документації. Водночас, інститути громадянського суспільства звернули увагу на недостатню комунікацію органів виконавчої влади з громадськістю під час виконання окремих завдань, передбачених планом дій з реалізації Ініціативи.
 
Розширене засідання Координаційної ради завершило двотижневе громадське обговорення проекту проміжного звіту про реалізацію Плану дій ПВУ у 2014-2015 роках. В рамках проведеного громадського обговорення відбулися засідання робочих груп Координаційної ради, під час яких представники органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства обговорили стан виконання плану дій, проблемні питання та шляхи їх вирішення.
 
Проект звіту був опублікований на урядовому веб-сайті "Громадянське суспільство і влада" та сайтах облдержадміністрацій.