Новини

Розробка нової системи електронного декларування для боротьби з корупцією в Україні

Київ, 1 жовтня 2015 – У Кабінеті Міністрів відбулася прес-конференція, присвячена запуску розробки програмного забезпечення для системи електронного декларування в Україні, що підтримується ПРООН.

 
 DSC8476
Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що Україна отримає нову систему електронного декларування та моніторингу майна, доходів та витрат держслужбовців. З того моменту, як запрацює відкритий реєстр декларацій, не лише Національна агенція із запобігання корупції, а й будь-який український громадянин у режимі онлайн зможе побачити на сайті декларацію будь-якого держслужбовця, починаючи від керівника держави і закінчуючи головою райдержадміністрації.
 
Система має забезпечувати подання декларації в електронній формі кожним державним службовцем, автоматичний доступ громадян до цієї декларації після її введення в програму і створення спеціальної системи електронної перевірки відомостей із декларації.
 DSC8475-tmb-360x240 
Через цю систему є реальна можливість виявляти осіб, які незаконно заробили кошти. І ці особи нестимуть відповідальність за корупційним законодавством за незаконне збагачення. Це особливо тяжкий злочин, санкція за яким передбачає ув'язнення до 8 років. Тож варіантів у чиновників небагато – легалізувати своє майно і самим прийти до правоохоронних органів або ж правоохоронні органи прийдуть до тих державних службовців, які отримували незаконні доходи.
 
 DSC8478У свою чергу Директор ПРООН в Україні Ян Томас Хімстра підкреслив, що нині вже більше 100 країн світу мають системи електронного декларування, і в майбутньому ми будемо серед них. Кількість декларантів в Україні перевищує 1 млн., так що наступного року кожен може перевірити, чим ці люди володіють.
 
"Ще одне нововведення, яке не є доступним у багатьох країнах - кожен громадянин може зайти на сайт і подивитися, чим володіє той чи інший чиновник. Важливо, що НАЗК зможе мати доступ до інформації і порівнювати задеклароване з способом життя, який вона веде", – зазначив Директор ПРООН.
 DSC8477 
Пан Ян Томас також повідомив, що будь-яка ІТ компанія може взяти участь у тендері на написання програмного забезпечення для системи електронного декларування в Україні.
 
Експерт Дмитро Котляр наголосив, що розроблене програмне забезпечення, яке ляже в основу системи електронного декларування, не матиме аналогів у світі.