Новини

Заява Кримської польової місії з прав людини про переформатування діяльності

Київ, 9 вересня 2015 - Кримська польова місія з прав людини виступила із заявою про зміну формату своєї роботи у зв'язку з новими загрозами і викликами.

 
Протягом кількох останніх місяців Кримська польова місія з прав людини (КПМ) зіштовхнулася з новими загрозами, викликами і перешкодами з боку як російської, так і української влади, які ускладнюють здійснення незалежної роботи з моніторингу та захисту прав людини на Кримському півострові.
 
У першу чергу, йдеться про внесення Кримської польової місії з прав людини в так званий «патріотичний стоп-лист» Ради Федерації РФ. 7 липня 2015 року верхня палата російського парламенту направила в Генеральну прокуратуру, Міністерство юстиції та МЗС пропозицію про визнання діяльності зазначених у «стоп-листі» організацій «небажаною» на території Росії. Внесення КПМ в список «небажаних організацій» загрожує кримінальним переслідуванням як учасникам КПМ, так і тим, хто з нею взаємодіє.
 
У той же час, Кабінет Міністрів України 4 червня 2015 року прийняв постанову №367, що регулює порядок в'їзду і виїзду з Криму і містить вичерпний перелік підстав, за якими іноземним громадянам може бути видано спеціальний дозвіл на в'їзд до Криму. Серед таких підстав немає ні правозахисної, ні адвокатської, ні журналістської діяльності, що істотно обмежує подальшу роботу в Криму правозахисників, адвокатів і журналістів, які не є громадянами України.
 
Не зважаючи на ці загрози та виклики, Кримська польова місія продовжує свою роботу, привертаючи увагу до порушень прав людини в Криму, підкреслюючи важливість слідування міжнародним стандартам у цій сфері і неприпустимість перешкоджання роботі правозахисників і журналістів, які збирають інформацію про порушення прав людини на території Кримського півострова.
 
Протягом останніх півтора роки Кримська польова місія була єдиною правозахисною міжнародною ініціативою, яка була присутня в Криму і вела постійну діяльність, спрямовану на документування та моніторинг порушень прав людини на півострові. Зараз ми раді вітати появу нових правозахисних структур, що працюють для захисту прав людини в Криму – Кримську правозахисну групу і Польовий правозахисний центр – і готові всіляко сприяти їхньому становленню та розвитку.
 
Сама КПМ у зв'язку з перерахованими вище загрозами, а також із професійним розвитком і сегментацією окремих напрямів діяльності, змінює структуру та формат своєї роботи і діятиме, насамперед, у взаємодії з цими новими об'єднаннями, а також з організаціями коаліції «Ініціативна група з прав людини в Криму».
 
КПМ продовжує наполягати на необхідності постійної і, насамперед, міжнародної присутності в Криму для цілей правозахисту і звертається до міжнародних міжурядових організацій, у чий мандат входить захист прав людини (насамперед, ООН, ОБСЄ та Ради Європи), з проханням забезпечити таку присутність і можливість ефективного захисту прав людини для жителів Кримського півострова.
 
*****
Кримська польова місія з прав людини підтримується проектом "Демократизація та права людини в Україні", що реалізується Програмою розвитку ООН і фінансується Міністерством закордонних справ Данії. За підтримки коаліції 15+ правозахисних організацій з України та Росії КПМ стала єдиним незалежним і найбільш повним джерелом інформації про порушення прав людини в Криму. З моменту окупації Криму в березні 2014 року КПМ готує і поширює щомісячні доповіді про порушення прав людини на півострові.