Новини

ПРООН допомагає розблокуванню процесу створення Національного агентства з питань запобігання корупції

Київ, 12 серпня 2015 року – Кабінет Міністрів України прийняв Постанову "Про внесення змін до Положення про проведення конкурсу з відбору кандидатів на посади членів Національного агентства з питань запобігання корупції" (НАЗК). Рішення було прийнято після затяжних, але успішних переговорів між урядом України (насамперед, Міністерством юстиції та Секретаріатом Кабміну) і представниками громадянського суспільства за сприяння ПРООН та Представництва ЄС в Україні.

 
17 травня чотири члени конкурсної комісії НАЗК були обрані на ініціативних зборах організаціями громадянського суспільства, результати яких пізніше були оскаржені іншими членами громадянського суспільства за ймовірні порушення і змови.
 
Поряд із Національним антикорупційним бюро та антикорупційною прокуратурою, Національне агентство з питань запобігання корупції є однією з нових антикорупційних інституцій, що має бути створеною відповідно до Закону України "Про запобігання корупції". Члени НАЗК повинні бути обрані на конкурсній основі незалежною відбірковою комісією, яка складатиметься з представників Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, голови Національного агентства з питань державної служби, а також чотирьох представників організацій громадянського суспільства (ОГС).
 
НАЗК був офіційно створений 18 березня 2015 року Указом Кабінету Міністрів, а процес обрання чотирьох членів конкурсної комісії від громадянського суспільства почався в травні 2015 року. На ініціативних зборах 17 травня, за організацію яких відповідав Секретаріат Кабінету Міністрів, були обрані чотири кандидати від ОГС. Процес обрання було оскаржено деякими антикорупційними неурядовими організаціями, у тому числі Transparency International Україна та антикорупційною групою громадської ініціативи "Реанімаційний пакет реформ", через ймовірні порушення. Пізніше, дві судові справи були ініційовані Transparency International Україна проти Кабінету Міністрів за приховування інформації про ОГС, що брали участь у процесі обрання, та за неспроможність відфільтрувати ті організації, які не мали відповідного антикорупційного досвіду.
 
Переговори між Міністерством юстиції України та представниками громадянського суспільства за сприяння ПРООН та делегації ЄС в Україні сприяли прийняттю рішення, що дозволило вийти з глухого кута. Так, 4 члени конкурсної комісії НАЗК від громадськості, обрані у результаті ймовірного шахрайства під час ініціативних зборів, вирішили написати заяви про самовідвід, а Кабінет Міністрів запускає новий процес висування кандидатур від громадських організацій.
 
Як зазначив Міністр юстиції Павло Петренко на прес-конференції у Кабінеті Міністрів України, рішення про відновлення роботи конкурсної комісії та перезавантаження процедури обрання кандидатур від громадянського суспільства було прийнято для того, щоб залишити всі попередні сумніви і звинувачення позаду та гарантувати бездоганну репутацію конкурсної комісії, яка має обрати 5 членів НАЗК. Для цього Кабінетом Міністрів України прийняте оновлене Положення про конкурс з додатковими гарантіями прозорості та відкритості процесу. За сприяння ПРООН був розроблений план дій для швидкого і належного проведення всіх необхідних процедур з переобрання громадської частини конкурсної комісії НАЗК. Для організації повторних ініціативних зборів громадських організацій було призначено нового Уповноваженого від уряду, яким стала Перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова. "Ми зробили все можливе для успішного перезавантаження, і уряд України робитиме все для забезпечення відкритих і прозорих ініціативних зборів з відбору громадської частини конкурсної комісії", – зазначив міністр Петренко.
 
Зі свого боку, заступник Директора ПРООН в Україні Стефан Ліллер заохочував організації громадянського суспільства, які мають вагомий досвід антикорупційної діяльності, скористатися можливістю і подати заявку на участь у процесі обрання кандидатів у конкурсну комісію НАЗК. Цього разу це має бути зроблено з повною відповідальністю і сумлінністю,слідуючи не тільки букві закону, а й духу доброї волі та доброчесності. Реагуючи на прохання уряду гарантувати цілковиту прозорість і доброчесність процесу обрання, пан Ліллер підкреслив готовність ПРООН надати підтримку всім зацікавленим сторонам для забезпечення вільних і справедливих виборів громадської частини НАЗК. Він зазначив, що саме це буде найкращою гарантією відбору 5 кращих кандидатів, які очолять нову інституцію, вартового доброчесності та прозорості державної служби.
 
Попередня дата ініціативних зборів – 28 серпня. Детальна інформація міститься в спеціальному оголошенні на сайті Кабінету Міністрів України.