Новини

Вийшов 16-й номер газети громади Донеччини "Говорит Донбасс"

Журналісти та громадськість Донеччини продовжують самостійно видавати інформаційний бюлетень "Говорит Донбасс". У свіжому 16-му номері читачі зможуть дізнатися про альтернативні шляхи створення трибуналу у справі Малайзійського Боїнга, про те, якою буде осінь Донбасу – від виборів, до результатів жнив.

 
Мешканцям Донеччини пропонують записуватись до "Школи спостерігачів" і навчитись попереджати маніпуляції на виборах, а також дізнатись про гарний приклад розвитку Бердянська. Крім того, журналісти розважають читачів матеріалами про прорахунки місцевих депутатів і російського бойовика Бабая та його заробіток на війні на Донбасі.
 
Газета орієнтується, в першу чергу, на ту частину населення Донецької області, яка отримує інформацію з традиційних типів медіа – газети, радіо, телебачення. У ній зібрано неупереджену інформацію про події на Донбасі, корисні поради та контакти, а до підготовки матеріалів залучені відомі професійні журналісти, письменники та науковці Донеччини.
 
За словами Виконавчого директора Донецької обласної організації «Комітет виборців України» Сергія Ткаченка, людина здатна пристосовуватися до будь-чого, в тому числі й до війни. "Донеччина потроху звикає до життя з АТО під боком і пристосовується до цього – ставлять знаки на стежках, які вимушено стали магістралями через бойові дії, збирають врожаї злакових культур. Місцева влада теж намагається жити та працювати попри війну – створює логістичні центри з банкоматами та ярмарками продуктів перед лінією блокпостів та говорить про вибори. Проте, варто не забувати про права людей. В українському законодавстві та міжнародних актах закріплено право вибору. А особливо воно стає вкрай важливим після таких потрясінь, які за останні півтора роки пережив регіон", - зазначив Ткаченко.
 
На жаль, в інформаційній блокаді опинилися мешканці не лише окупованих, але й звільнених територій Донбасу. Влада не має комплексного плану роботи, в тому числі й інформаційного, на звільнених територіях. А сигнал російських телеканалів з пропагандою сягає і українських територій області. У той же час, місцеві медіа в регіоні переживають кризу – втрачають передплатників та рекламодавців, змушені зменшувати тираж через дорогу вартість паперу та друку тощо. Тому інформаційний бюлетень "Говорит Донбасс" фактично зараз стає наймасовішим виданням Донеччини. А оскільки його видають громадські активісти, від читачів ми отримуємо дуже позитивні відгуки. Це демонструє високий рівень довіри до видання, адже в ньому відсутні політичні маніпуляції чи інформація, яка може спричинити посилення розбрату серед людей. Крім того, варто зауважити, що видання випускається російською мовою саме для того, щоб не актуалізувати маніпулятивні тези про мову та переконувати тих, хто, можливо, належить до групи людей з невизначеною позицією.
 
Тираж цього номеру склав 100 000 екземплярів. Газета буде поширюватися волонтерами на вулицях Маріуполя, Краматорська, Костянтинівки, Волновахи, Добропілля, Слов'янська, Дружківки, Красноармійська. Запрошуємо органи місцевої влади, регіональні громадські організації, партійних активістів та просто небайдужих громадян долучитись до поширення газети та допомогти у розвитку вільного інформаційного середовища Донбасу. Газети для безкоштовного розповсюдження можна отримати в офісі Донецького КВУ в Краматорську за адресою: вул. Соціалістична, 45, офіс 308, готель «Краматорськ». Телефон: 096 885 98 31. Розглядаються можливості централізованого надсилання поштою частини тиражу для поширення в різні міста Донецької області (підконтрольні українській владі).
 
Переглянути випуск можна за посиланням: http://issuu.com/doncvu/docs/govorit_donbass_16