Новини

Регіональні координатори Омбудсмена взяли участь у першому форумі Національного превентивного механізму

Вінниця, 8-9 липня – Відбувся перший форум Національного превентивного механізму (НПМ), в якому взяли участь регіональні координатори Уповноваженого ВРУ з прав людини, монітори НПМ, представники правозахисних та міжнародних організацій.


11745928 611554312320666 80569382569303749 nНаціональний превентивний механізм є незалежним профілактичним органом, який працює відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань (ФПКПК), спрямованого на регулярний моніторинг усіх місць несвободи з метою запобігання катувань та жорстокого поводження з особами, які там утримуються.

Як визначає Управління Верховного комісара ООН з прав людини , НПМ здійснює поїздки і формулює рекомендації для поліпшення поводження і умов утримання під вартою на державному рівні.

В Україні НПМ введений у форматі Омбудсман +, який передбачає здійснення моніторингових візитів до місць несвободи працівниками офісу Омбудсмена спільно з активістами громадянського суспільства, зокрема з регіональними координаторами.
 
Останні два роки ПРООН підтримує впровадження системи регіональних координаторів Омбудсмена з метою вирішення проблеми регіонального представництва Секретаріату Омбудсмена. Місцеві громадські фахівці мають слугувати "очима і вухами" Омбудсмена для моніторингу ситуації з правами людини на місцях.

Мережа регіональних координаторів значно підвищує рівень довіри до моніторингових візитів, які проводяться Секретаріатом Уповноваженого , а також обумовлює згуртованість моніторів НПМ на регіональному рівні.

11223310 612008975608533 5426469516615440335 nЯк зазначила член ініціативної групи моніторів Віра Яковенко, регіональний координатор Уповноваженого у Полтавській області, головним завданням форуму є відповіді на питання: хто ми, куди йдемо, і як саме має розвиватись спільнота моніторів.

Роман Романов, директор програмної ініціативи "Права людини та правосуддя" МФ "Відродження", зазначив: "Спільнота НПМ є унікальною спільнотою із захисту прав найуразливішої категорії осіб. На сьогодні перед спільнотою відкривається реальна можливість стати відомою та формувати власний порядок денний у правозахисній сфері".

Під час зустрічі учасники оцінювали стан розвитку моніторів НПМ та випрацювали позицію щодо подальшого розвитку спільноти.
Форум став майданчиком для підвищення кваліфікації моніторів та обміну досвідом щодо актуальних тем та нових викликів, пов'язаних з роботою НПМ.