Новини

Електронне урядування як ключ до реформ в Україні

Київ, 8 липня 2015 року – На відкритому засіданні Громадської ради при Державному агентстві з питань електронного урядування України пройшла презентація та обговорення проектів документів державних політик за пріоритетними напрямами розвитку е-урядування: «Електронна ідентифікація», «Електронні послуги», «Електронна взаємодія» та «Відкриті дані».

 
"Барометр відкритості даних - це індекс, в якому України в минулому році ще не було. Програма розвитку ООН в Україні разом із Державним агентством з питань електронного урядування України готує дослідження щодо готовності держави до відкриття даних, а також веде роботу з імплементації європейських норм до законодавства України", - зазначила Галина Кохан, експерт з питань доброчесного врядування Програми розвитку ООН в Україні. Звідси також випливає принцип максимальної доступності відкритих даних, який послідовно втілено в Законі України «Про доступ до публічної інформації».
 
Для введення закону в роботу, Державним агентством з питань електронного урядування України розроблено проект Постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних». Це є саме тим механізмом, який забезпечить ефективність повторного використання інформації органів державної влади та підвищення відкритості і прозорості їх діяльності, встановлення вимог до розпорядників інформації щодо надання та оприлюднення даних у відкритій формі, як роз'яснив Дмитро Маковський, заступник начальника управління інформатизації та розвитку інформаційного суспільства при Державному агентстві з питань електронного урядування України. Отже, представники громадянського суспільства, що взяли участь у заході, зайняли активну позицію щодо врегулювання резолюції відповідно до їх повсякденного досвіду роботи з даними і урядом.

З метою координації всіх проектів електронного урядування Агентство презентувало документи державних політик щодо особистої ідентифікації, а також Інтернет послуг для українських громадян. Таким чином, відкриті дані стали основним кроком Агентства у плануванні та здійсненні подальших реформ. Документи доступні за адресою: http://bit.ly/1fEAaxY
 
 
Проекти документів державної політики підготовлено за фінансової підтримки Міжнародного фонду "Відродження" та експертної допомоги громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ».
 
Проект Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних» розроблено та проведено обговорення за сприяння Програми розвитку ООН в Україні.
 
 
За додатковою інформацією звертайтесь: Євген Чижик 050 804 0917, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.