Новини

Розширення мандату Уповноваженого ВРУ з прав людини в областях

Київ, 8 червня 2015 – У Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (Омбудсмена) відбулася співбесіда з найуспішнішими кандидатами на посади регіональних координаторів зі зв'язків із громадськістю Омбудсмена в Закарпатській, Житомирській та Херсонській областях. Таким чином, до мережі регіональних координаторів, яка діє в 11 областях України, додались координатори ще в трьох регіонах.

 
Уже майже два роки ПРООН підтримує впровадження системи регіональних координаторів Омбудсмена з метою вирішення проблеми регіонального представництва Секретаріату Омбудсмена. Місцеві громадські фахівці мають слугувати "очима і вухами" Омбудсмена для моніторингу ситуації з правами людини на місцях.
 
Перед початком конкурсу виконавчий директор Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Вадим Пивоваров, член конкурсної комісії, зазначив: "Є необхідність розширення мережі регіональних координаторів Уповноваженого з прав людини. Адже почасти саме вони є чи не єдиними правозахисниками з відповідним мандатом Уповноваженого поза межами столиці, які здатні надати реальну допомогу людям в областях в екстремальних ситуаціях".
 
До складу комісії також увійшли представники Секретаріату Уповноваженого, Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів та ПРООН в Україні з правом дорадчого голосу. Конкурсна комісія перевіряла знання кандидатів щодо мандату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, міжнародних і національних стандартів у галузі захисту прав людини та діяльності національного превентивного механізму.
 
Переможцем конкурсу в Закарпатській області став Олег Григор'єв, який очолює ГС "Мукачівський правозахисний центр з надання безоплатної допомоги" та є членом Благодійної організації інформаційних та освітніх ініціатив "Розвиток".
 
У Херсонській області регіональним координатором стала Тетяна Скляренко, яка була консультантом ЮНІСЕФ з моніторингу та координації захисту прав внутрішньо переміщених осіб на Півдні України та займається викладацькою діяльністю в Херсонському інституті Міжрегіональної академії управління персоналом.
 
Тетяна Коваленко, громадський активіст, яка займається правами внутрішньо переміщених осіб та є членом громадської гуманітарної ради при Житомирській обласній адміністрації, стала регіональним координатором у Житомирській області.
 
Нагадаємо, що регіональні громадські координатори працюють в 11 регіонах України за підтримки ПРООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії з серпня 2013 року.