Новини

Партнерство "Відкритий Уряд": перше засідання оновленої Координаційної ради

Київ, 25 червня 2015 р. – Відбулося відкрите засідання Координаційної ради з питань реалізації в Україні Ініціативи "Партнерство "Відкритий Уряд" під головуванням пана Геннадія Зубка, Віце-прем'єр-міністра - Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, голови ради.

 
IMG 3944-1Засідання було спрямоване на огляд стану незавершених заходів Плану дій Ініціативи на 2014-2015 роки, механізмів оцінки реалізації Ініціативи "Партнерство "Відкритий Уряд" (ПВУ), виконання Плану дій Ініціативи на 2012-2013 роки, а також обговорення питань діяльності Координаційної Ради (КР).
 
У своєму вітальному слові пан Геннадій зазначив: "Нам необхідно побудувати систему, яка надасть ефективну взаємодію... Чим більше ти відкритий, тим більше ти захищений", підкресливши, що на засідання КР повинні допускатися виключно її члени. Тобто міністри, які є членами ради, не повинні делегувати своїх представників - начальників департаментів або їх заступників. Крім того, він запропонував зробити порівняльний аналіз реалізації Ініціативи ПВУ в Україні та інших 64 країнах-учасницях, щоб дізнатися про інші успішні практики.
 
На думку експертів, тільки 15% зобов'язань були завершені, 39% - знаходяться в процесі завершення, а 46% є незавершеними в поточному Плані дій ПВУ. Зобов'язання України в рамках Ініціативи ПВУ включають в себе: доступ громадськості до інформації, участь громадськості в розробці та реалізації політики, ефективні антикорупційні ініціативи, реформовані адміністративні послуги, а також введення електронного урядування. Деякий прогрес спостерігається в області електронного урядування та відкритих даних.
 
Протягом місяця відповідальні органи влади мають намір внести на розгляд Уряду узгоджений проект акта щодо внесення змін до Плану заходів на 2014-2015 роки. Це питання викликало багато застережень від громадськості. Вони вважають, що відмова від деяких зобов'язань є свідченням проблем з управлінням, плануванням, виконанням та звітуванням. Крім того, цей підхід навряд чи буде вітатися керівним комітетом Ініціативи і вплине на результати оцінки виконання Україною Ініціативи ПВУ.
 
У ході зустрічі також були представлені зведені пропозиції громадянського суспільства за результатами обговорення на одній із сесій круглого столу "Партнерство "Відкритий Уряд" в Україні: перезавантаження", підтриманого ПРООН. Учасники акцентували увагу на відсутності: ПВУ в порядку денному влади та громадянського суспільства; постійно діючого діалогу та інформаційної кампанії; інформації про персональну відповідальність у регіонах України від органів влади; проактивної діяльності інститутів громадянського суспільства в регіонах України; працюючого офіційного сайту Ініціативи ogp.gov.ua.
 
У результаті зустрічі було вирішено проінформувати Секретаріат КМУ про процес реалізації ПВУ, у тому числі залучення інститутів громадянського суспільства до виконання заходів; визначити посадових осіб, відповідальних за здійснення Ініціативи в усіх регіонах; забезпечити виконання завдань, передбачених Планом заходів на 2012-2013 роки; створити у складі КР робочі групи за основними напрямами Плану дій на 2014-2015 роки, а також з питань організаційного забезпечення діяльності КР та забезпечення координації з керівним комітетом ПВУ.