Новини

Презентація звіту за результатами моніторингу застосування київськими судами нового Кримінального процесуального кодексу України

Київ, 23 червня 2015 р. – Відбулася зустріч з представниками судів, присвячена обговоренню звіту за результатами моніторингу застосування судами м. Києва нового Кримінального процесуального кодексу України.

 
Набравши чинності в кінці 2012 року, новий Кримінальний процесуальний кодекс (КПК) України містить багато підводних каменів у плані практичної реалізації та потребує вдосконалення. Про це свідчать звернення, які безперебійно надходять до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (Омбудсмен). Для виявлення проблем у Кримінальному процесуальному кодексі український Омбудсмен Валерія Лутковська ініціювала моніторинг судових процесів з метою оцінки застосування КПК України за підтримки Ради Європи, Посольства США в Україні, а також Програми розвитку ООН в Україні.
 
У рамках цієї ініціативи здійснювався моніторинг відкритих судових засідань за принципом випадковості. Незалежні громадські спостерігачі відвідували судові засідання, спостерігаючи за головними процесуальними моментами. При цьому, громадські монітори не втручалися у хід судового процесу, а лише фіксували такі моменти, як, наприклад, присутність на судовому засіданні адвоката чи перекладача, якщо учасник судового процесу не володіє українською мовою, чи вчасно з'явилися у суді учасники судового процесу тощо.
 
Моніторинг судових проваджень було здійснено Інститутом прикладних гуманітарних досліджень шляхом використання методу спостережень, який полягає в отриманні даних спеціально підготовленими дослідниками-спостерігачами, які під час судового засідання мали фіксувати певні факти (дії чи бездіяльність учасників судового процесу, інші обставини перебігу судового засідання тощо) згідно зі спеціально розробленими запитальниками - переліком показників (питань).
 
У судах м. Києва такий моніторинг допоміг визначити фактичний стан застосування нового Кримінального процесуального кодексу та надати відповідну інформацію, яка сприяла б подальшому поліпшенню механізмів захисту прав людини Секретаріату Омбудсмена.
 
На зустрічі були представлені результати, перші висновки моніторингу та проект звіту для обговорення із суддями судів м. Києва, які відвідували монітори проекту. Наразі звіт за результатами моніторингу буде доопрацьовано і опубліковано в кінці липня.