Новини

Українська національна інституція з прав людини акредитована зі статусом "A"

12 березня 2015, Женева  під час 28-ої щорічної зустрічі Міжнародного координаційного комітету НІПЛ (МКК), Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковській було вручено сертифікат акредитації зі статусом "А", що свідчить про повну відповідність національної інституції з прав людини (НІПЛ) в Україні "Паризьким принципам", затвердженим Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році.

 
"Ця відзнака є свідченням відмінної репутації та високого визнання, які Секретаріат Уповноваженого здобув серед правозахисників та неурядових організацій, які обстоюють права людини в Україні та в усьому світі", – зазначили представники Німеччини, вітаючи українського Омбудсмана з нагоди присвоєння НІПЛ в Україні статусу "А".
 
Нагадаємо, 29 грудня 2014 року за результатами вивчення дворічної діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини рішенням МКК українській НІПЛ було присвоєно статус "А" – найвищий статус відповідності Паризьким принципам ООН.
 
Рішення МКК ґрунтувалось на основі думки представників української правозахисної спільноти та неурядових організацій, позиції колег в рамках європейської мережі національних інституцій з прав людини та міжнародних партнерів. Зокрема, оцінювалась ефективність, незалежність і незаангажованість інституції Омбудсмана України.
 
Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська у грудні 2013 року звернулася до Женевського офісу ООН з проханням здійснити акредитацію очолюваної інституції на повну відповідність вказаним Паризьким принципам. Протягом року фахівцями відповідного підкомітету ООН вивчалася діяльність Секретаріату Уповноваженого, зокрема, щорічні доповіді про стан дотримання прав і свобод людини в Україні за 2012 і 2013 роки, а також спеціальні доповіді.
 
Крім того, у рішенні МКК було зазначено рекомендацію щодо адекватного фінансування інституції. Зокрема, вказано, що цілком вітається розширення функцій новими законами Уповноваженого в сфері боротьби з дискримінацією, захисту персональних даних, національного превентивного механізму та представництва осіб у судах, проте висловлено стурбованість, що недостатність фінансування не сприяє відповідному розвитку інституційної спроможності Секретаріату Уповноваженого з прав людини.
 
Підтримка української НІПЛ в її зусиллях по забезпеченню прав людини в Україні знаходиться в центрі уваги діяльності ПРООН в Україні. Зокрема, Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй підтримала громадську незалежну оцінку ефективності діяльності Секретаріату Уповноваженого з прав людини. Основні рекомендації були прийняті Уповноваженим до уваги. ПРООН також підтримала створення мережі громадських регіональних координаторів Омбудсмана в 10 областях, в результаті чого інститут Омбудсмана став ближче до регіонів.