Новини

Антикорупційна Школа ПРООН випускає перший набір активістів: 30 кращих ідуть працювати до своїх регіонів із новими знаннями

13 березня 2015 стартувала Антикорупційна Школа ПРООН, зібравши разом 30 провідних громадських активістів та журналістів з 15 областей України, щоб оволодіти найбільш практичними антикорупційними інструментами, що існують в Україні. Будь-який бажаючий міг долучитися до цієї зустрічі через онлайн трансляцію.

 
Проходячи в рамках глобальної кампанії "Розірви ланцюг корупції" (http://www.anticorruptionday.org/), цей 3-денний захід був спрямований на обмін інформацією, розвиток навичок та розширення регіональних мереж регіональних активістів, членів ініціативних груп і журналістів-розслідувачів для побудови антикорупційного співробітництва по всій Україні.
 
 
 
У своєму вітальному слові Юлія Щербініна, старший програмний менеджер ПРООН в Україні, підкреслила надію, що ця школа дасть поштовх реальним зусиллям для боротьби з корупцією в регіонах, підтримуючи місцевих громадських діячів для встановлення антикорупційної програми спільних дій.
 
Потім учасники мали можливість поділитися своїми інтересами та окреслити очікування на найближчі дні тренінгу (моніторинг державних закупівель, відстеження можливої корупції в сфері нерухомості, перевірка майнових декларацій та участь у моніторингу способу життя, використовуючи навички адвокації для поширення висновків і системних трансформацій, працюючи із засобами масової інформації та маючи доступ до публічної інформації).
 
У той час як список тем, які були озвучені під час стадії очікувань, здавалося є дуже різнобічним, зіркова команда менторів з лідуючих українських громадських організацій та Секретаріату Уповноваженого з прав людини змогла дати відповіді на всі питання.
 
Протягом першого дня ключовий доповідач Іван Пресняков, експерт Українського інституту публічної політики, описав нові правила по боротьбі з корупцією та новітні розробки в області антикорупційного законодавства в Україні.
 
Що має бути відповіддю на системну корупцію? За словами пана Івана, це три ключові області: профілактика, переслідування корупції, а також доступ до публічної інформації. Національне агентство з попередження корупції формуватиме антикорупційну політику, затверджуватиме місцеві програми, а також контролюватиме спосіб життя чиновників. Переслідування корупції відбуватиметься в основному за рахунок новоствореного Національного антикорупційного бюро. Доступ до інформації буде забезпечуватися за допомогою відкритих реєстрів.
 
 
У першому модулі йшлося про державні закупівлі та моніторинг нерухомості. Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції, експерт антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ, розповів про контроль за власністю чиновників та державними закупівлями у територіальній громаді, а також окреслив загальну модель та технологію діяльності.
 
Надихаючі бесіди супроводжувалися численними практичними сесіями, під час яких розглядався широкий спектр питань, пов'язаних з корупцією. Зокрема, учасники змогли застосувати отримані знання у сфері закупівель місцевої влади та державних чи комунальних підприємств на реальних прикладах під час сесій з Оленою Щербан і Ольгою Веретільник.
 
 
 
Протягом другого дня учасники школи дізналися про способи аналізу та моніторингу майнових декларацій, презентовані Анатолієм Стояном з ТІ Україна. Учасники відчули справжній смак фінансового розслідування, аналізуючи реальні декларації вищих посадових осіб і докопуючись до суті моніторингу способу життя.
 
 
 
Сесія про доступ до публічної інформації на чолі з Іриною Кушнір з Секретаріату Уповноваженого з прав людини дозволила учасникам безпосередньо поспілкуватися з представником організації, відповідальної за дотримання права на інформацію, і дізнатися про деякі підходи, які могли б бути використані для дотримання цього права.
 
 
 
Розбираючись у громадській антикорупційній експертизі під керівництвом Миколи Хавронюка з Центру політико-правових реформ, одного з найвідоміших прихильників цього інструменту для маркування корупційних ризиків у майбутніх законах і нормативних актах, а також вже прийнятих документах, учасники отримали приклади можливого використання цього інструменту і формування висновків.
 
 
Увечері другого дня на учасників школи чекав сюрприз - вечірня розмова з журналістом "Наших грошей" Олексою Шалайським. Запланований час для лекції і неформального спілкування був продовжений майже на годину, так як учасники просто не хотіли відпускати спікера. Ідеї, схеми, інструменти розкриття інформації та гарантії особистої безпеки - все це було частиною обговорень.
 
Після вечірньої лекції учасники вирішили зібратися на спеціальній сесії обміну знаннями про порушення в держзакупівлях на чолі з Мирославом Сімкою, одним із учасників школи. Завдяки цій двогодинній сесії учасники змогли ще глибше вникнути в тонкощі виявлення порушення закупівель та корупційні схеми.
 
 
Третій день був присвячений обговоренню інструментів адвокації, презентованих Інною Грищенко з Центру політичних досліджень і аналізу, в тому числі інструментів, доступних на AdvoHub (http://www.advohub.org/). Зручний і швидкий доступ до публічної інформації був представлений Ярославом Муравйовим з CentreUA, розташованого на порталі "Доступ до правди" (https://dostup.pravda.com.ua/).
 
Школа завершилася фантастичною презентацією Інни Борзило з CentreUA про комунікації громадських організацій для боротьби з корупцією.
 
  
 
В'ячеслав Головченко, один з учасників школи, прокоментував школу в своєму блозі: "під враженням від школи я говорив про неї з нашими партнерами і друзями протягом всього дня - про те, як добре вона була організована. Насправді, я не бачив чогось подібного в Україні, США чи Франції, де я мав можливість навчатися раніше. Дякую ще раз".
 
ПРООН буде продовжувати роботу, спираючись на перші результи школи, у тому числі новостворені мережі, і група в Facebok для всіх безпосередніх і віртуальних учасників школи, що вже налічує 134 підписників, слугуватиме постійною платформою не тільки для спілкування, але й для стимулювання дій по боротьбі з корупцією на регіональному рівні в Україні.