Новини

Спільна робота влади, громадських та міжнародних організацій щодо проекту Національної стратегії у сфері прав людини

4 березня 2015 року Комітет ВРУ з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин провів слухання щодо проекту Національної стратегії у сфері прав людини. Проект був розроблений робочою групою, створеною Міністерством юстиції України, до складу якої, зокрема, увійшли представники громадських та міжнародних організацій.

 
Відкриваючи слухання, Голова Комітету Григорій Немиря відзначив, що «Національна стратегія у сфері прав людини – це інструментарій суспільного значення, який може спрямувати енергію органів державної влади та громадських організації для імплементації європейських стандартів з прав людини».
 
Перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова розповіла про процес створення проекту Стратегії та коротко про основні стратегічні напрямки проекту, серед яких: забезпечення права на справедливий суд, реформування судової системи; забезпечення свободи мирних зібрань; реформування правоохоронних органів; подолання дискримінації; забезпечення прав національних меншин; захист прав внутрішньо переміщених осіб тощо.
 
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська зазначила, що Стратегія має затверджуватися законом України та запропонувала посилити роль Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, надавши йому право здійснювати експертизу всіх проектів законодавчих актів, що вносяться на розгляд Верховної Ради України, на предмет відповідності Стратегії держави у сфері прав людини.
 
Старший програмний менеджер ПРООН в Україні Юлія Щербініна, яка є членом робочої групи з підготовки проекту Стратегії, звернула увагу на необхідність посилення механізму моніторингу за імплементацією положень Стратегії та Плану дій щодо її виконання. Крім того, вона запропонувала використати підготовку Україною проміжного звіту в рамках Універсального періодичного огляду Радою ООН з прав людини як основу для подальшою роботи над Стратегією та Планом дій щодо її реалізації.
 
Обговорюючи положення Стратегії, представники міжнародних організацій та громадського правозахисного сектору висловили низку пропозицій щодо вдосконалення проекту.
 
У підсумку учасники слухань рекомендували затвердити Національну стратегію з прав людини законом та визначили питання, які треба включити до тексту Стратегії. Зокрема, це дотримання міжнародного гуманітарного права, захист прав цивільного населення в зоні військового конфлікту, встановлення відповідальності за військові злочини, посилення механізму реалізації Стратегії та моніторингу, захист прав корінних народів та ЛГБТ-спільноти.