Новини

На Волині безкоштовна правова допомога стає ближчою до сільських мешканців

В Локачинському районі Волинської області уже вісім сільських рад затвердили Регламенти надання безоплатної первинної правової допомоги на своїх територіях, а також затвердили склад конкурсних комісій із залученням сільською радою юридичних осіб приватного права до надання безоплатної первинної правової допомоги.

 
Серед першопрохідців – Білопільська, Вінницька, Заячицівська, Козлівська, Колпитівська, Марковичівська, Привітненська та Холопичіська сільські ради. На черзі ще три сільські ради Локачинського району, які також виявили бажання створити умови для надання селянам безоплатної правової допомоги.

Ініціатором цих рішень став Локачинський районний центр безоплатної правової допомоги (надалі – Центр), який створено на базі громадської організації «Інститут аналізу державної та регіональної політики». Скоро буде рік, як Центр розпочав свою роботу. Він був створений у лютому місяці минулого року та з березня розпочав надавати безоплатну первинну правову допомогу місцевим жителям за підтримки проекту «Демократизація, права людини і розвиток громадянського суспільства», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Правове консультування, складання заяв, запитів та скарг, супроводження справ волинян у суді користувалися неабияким попитом. До того ж фахівці Центру допомагали місцевій владі розробляти проекти локальних нормативно-правових актів. Вдалося навіть зменшити навантаження на працівників районної ради, бо люди йшли з проблемами до юристів. Звичайно, що діяльність Центру не обмежувалася тільки Локачинським районом. Активісти тісно співпрацювали з головами сільських рад району. Мешканці усіх сіл району мали можливість безоплатно звертатися за правовою допомогою до юристів Центру. Крім того, за відсутності посади юриста в апараті виконкому та сільської ради, юристи неодноразово надавали юридичну допомогу працівникам та головам сільських рад. Така співпраця та хороші відгуки керівництва району дали позитивний результат: 8 із 19 сільських рад прийняли відповідні рішення про створення умов для надання селянам безоплатної правової допомоги на їх території, ще три сільські ради Локачинського району аналогічні рішення розглянуть у січні місяці.

Не залишилась осторонь і Локачинська районна рада, на розгляді якої перебуває проект Районної комплексної Програми правової освіти та надання безоплатної первинної правової допомоги населенню Локачинського району на 2015-2019 роки, що вже позитивно погоджено із районним управлінням юстиції.
 
Усі без винятку територіальні громади Локачинського району сподіваються на мирне небо, стабільність та спроможність бюджетів своїх рад, що забезпечить реальну можливість покращення доступу мешканців до фахової правової допомоги.

Довідка
 
Локачинський районний центр безоплатної правової допомоги
Адреса: 43010, м. Луцьк, вул. Дубнівська, 22б, кім. 31-a. Виїзні прийоми у смт. Локачі, в приміщенні районної ради, вул. Миру, 37.
Телефон: (097) 950 22 75, (099) 726 93 53
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Скайп: instytutadrp
Контактна особа: Гайворонська Інна, керівник Центру правової допомоги
 
Більше інформації про діяльність Центру можна за посиланням www.polityka.volyn.ua.