Новини

Круглий стіл «Стратегічний судовий захист в Європейському суді з прав людини»

12 листопада відбувся спільний круглий стіл Асоціації правників України та Платформи стратегічного судового захисту, на якому з правниками спілкувались суддя Конституційного Суду України Станіслав Шевчук та виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко.

 
Головною темою обговорення була важливість практики Європейського суду з прав людини (далі – Європейського суду) для стратегічного судочинства в Україні.
 
Колишній суддя ad hoc Європейського суду Станіслав Шевчук наголосив на важливості діяльності Платформи стратегічного захисту, зокрема зазначив, що національне правосуддя має відійти від нормативіського підходу та повинно ставити ідеї прав людини понад усе. «Верховенство права нічого не варте без усвідомлення цього принципу суддями» - зазначив суддя Конституційного Суду України. Він також підкреслив, що стратегічний судовий захист в Європейському суді, імплементація Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду як в національне законодавство, так і в національне правозастосування є шляхом реалізації принципу верховенства права.
 
Аркадій Бущенко відповів на запитання адвокатів щодо можливості застосування національними судами законів, які визначені Європейським судом такими, що не відповідають Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Пан Аркадій зазначив, що на його думку, в цій ситуації ідеально, щоб судді замислились над тим, чи є такий закон конституційним та поставили питання про це перед Конституційним Судом України, а практика Європейського суду має бути важливим інструментом оцінки національного закону.
 
Аркадій Бущенко зазначив, що випадків, коли закон не відповідає міжнародним стандартам з прав людини, не багато, набагато більше випадків, коли цим стандартами не відповідає саме правозастосування.
 
Крім того, координатор Платформи Анастасія Мартиновська запросила приєднатись до платформи адвокатів та юристів, коротко окреслила напрямки співпраці.
 
Таким чином під час цієї зустрічі адвокати мали можливість обговорити проблеми застосування практики Європейського суду на національному рівні та почути поради від провідних фахівців у сфері захисту прав людини.