Новини

Презентація проекту «Новий Донбас», спрямованого на відновлення інфраструктури та активізацію громади на сході України

13 листопада в Києві в інформаційному агентстві УКРІНФОРМ відбулося знайомство громадськості, преси та ймовірних партнерів з проектом «Новий Донбас», який покликаний допомагати мешканцям зруйнованих міст на Сході України повернутись до мирного життя після бойових дій та ініціювати зародження громадянського суспільства.

 
Ініціативна група громадських і культурних активістів за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та інших партнерів сприяє відновленню будівель соціального призначення, таких як школи і лікарні, а також культурному і освітньому розвитку громади Донбасу. Проект орієнтований на людей, які живуть на вже звільнених територіях, але яких ще потрібно звільняти від проблем, страху, паніки і недовіри.
 
Команда небайдужих людей за допомогою культури, добра і підтримки спробувала привнести позитиві зміни у місцеву громаду міста Миколаївка. «Ми спостерігали, як змінюються навколо нас люди, особливо діти. Ми спостерігали, який це важкий процес. Я думаю, що вбити людину набагато легше, ніж її змінити. Ми маємо змінювати наших громадян і змінюватись разом з ними. Наш проект «Новий Донбас», власне кажучи, це і робить» – підкреслює керівник проекту Лариса Артюгіна.
 
Пані Лариса, яка також є кінорежисером волонтерського проекту «#BABYLON'13», та головний менеджер проекту Олександр Фоменко, який очолює ініціативу «Творча Варта», презентували результати першої експедиції проекту, що відбулася з 5 по 20 жовтня. Після трагічних подій, що відбулися на початку липня, багато будівель в Миколаївці були зруйновані. Зокрема, це – школа №3, що має єдину актову залу на всі інші чотири школи міста, де проходять усі міські заходи. Отже, активісти скерували свої сили для відновлення Миколаївської школи, що була частково зруйнована в результаті бойових дій. Очікується, що всі роботи будуть завершені до середини грудня, і діти зможуть відсвяткувати день Св. Миколая у відновленій школі.
 
Документальний репортаж про поїздку до Миколаїки продемонстрував, як команда «Нового Донбасу» допомагала встановлювати нові меблі в класах, учительській та методичних кабінетах, відновлювати актову залу та виконувати інші ремонтні роботи. Крім того, школа була забезпечена сучасним технічним обладнанням з метою створення комп'ютерної лабораторії для учнів та забезпечення комп'ютерами класних аудиторій. Активісти проекту «Новий Донбас» ініціювали суботник, до якого приєдналися батьки і діти для прибирання будівельного сміття і уламків школи, які залишилися після ушкоджень снарядами.
 
В рамках освітньо-культурної програми спеціалісти проводили заняття з арт-терапії, майстер-класи зі стріт-арту, акторської майстерності, пантоміми і пластики, а також здійснили з дітлахами постановку дитячої вистави. Протягом двох тижнів працювала дитяча кіностудія, де діти спробували себе в кіномайстерності, відбулися покази й обговорення художніх, документальних та наукових фільмів, а для малюків – демонстрація анімаційних фільмів. Спеціалісти-психологи проводили групові заняття та індивідуальні консультації. Крім того, в громаді працювали правозахисники, що надавали юридичну допомогу та консультації місцевим громадянам.
 
Актриса Київського Молодого театру Римма Зюбіна провела ряд цікавих уроків з профорієнтації, а також із задоволенням приєдналася до прибирання школи разом з учнями. Але і це не все! Римма привезла і презентувала дитячий мюзикл «Трубач» українського виробництва та з її участю. Більш того, пані Римма організувала поїздку до м. Ужгород для групи учнів Миколаївської школи, щоб познайомити їх з культурою Закарпаття. Учні потоваришували зі школярами рідної школи актриси і навіть зустрілися з мером Мукачево, який їх вразив знанням шістьох мов.
 
«Я би ніколи не фарбувала людей однією фарбою. Я вважаю, що це – найпримітивніший спосіб розділення світу на кольори, на категорії. Мені здається, як тільки людина починає це робити, вона знищує сама себе. Ділити на Схід і Захід просто не припустимо. Тому, ці культурні обміни, які повинні існувати в програмі Міністерства культури і освіти, є дуже важливими. Я поставила собі за мету повезти цих дітей на свою батьківщину, м. Ужгород, і показати, що там, де в мене в класі сиділи діти не менше шести національностей, де ми розмовляли різними мовами, ніколи не було цієї проблеми. Насправді люди тільки збагатилися знанням мови і культури одне одного, а не руйнували одне одного. В нас навіть є церкви, де служба різних конфесій відбувається в одному храмі по черзі. Мені здається, що мої юні друзі з Миколаївки багато чого зрозуміли.» – каже пані Римма.
 
Проект «Новий Донбас» не закінчується на досягнутому. Активісти планують продовжувати допомагати людям на Сході України, які постраждали під час військового конфлікту. У найближчі місяці планується запустити ще декілька експедицій в інші маленькі міста на Донбасі.