Новини

Українські правозахисники провели супутній захід під час сесії Ради Безпеки ООН

Українські правозахисники, Олександра Матвійчук, Центр Громадянських Свобод та Вадим Пивоваров, Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, взяли участь у терміновому засіданні Ради Безпеки ООН в Нью-Йорку щодо ситуації в Україні.

 
24 жовтня відбулося засідання Ради Безпеки ООН щодо війни в Україні. Під час засідання Заступник Генерального секретаря з прав людини Іван Шимонович зазначив, що «можливість виконання положень угоди про припинення вогню від 5 вересня залишається крихкою. Порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права тривають. Існує явна загроза, що може мати місце черговий затяжний конфлікт низької інтенсивності. Утім, угода про припинення вогню від 5 вересня, як і раніше представляє найбільш реальну можливість для мирного вирішення ситуації на сході країни. Я твердо вірю, що Мінський протокол, який складається з 12 пунктів, може залишитись чинним, якщо його положення буде виконано у відповідності зі стандартами дотримання прав людини.

Майже половина з 12 пунктів Мінського Протоколу насправді можуть мати безпосередній позитивний вплив на ситуацію з правами людини. Щоб сприяти сталому миру і уможливити примирення, виконання положень угоди має ґрунтуватися на повазі до верховенства права і прав людини.

Я також вітаю указ, підписаний президентом Порошенко 15 жовтня «Про розробку Національної стратегії в галузі прав людини» спрямований на створення механізму для комплексного забезпечення прав людини. Документ зобов'язує Кабінет міністрів розробити Національну стратегію в галузі прав людини за участю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства та міжнародних експертів».
 
Під час особистих зустрічей з членами постійних представництв багатьох держав та на спеціально організованому заході в рамках сесії Ради Безпеки ООН українські правозахисники розповіли про загальну ситуацію в Україні та про численні порушення прав людини на окупованих територіях Криму та Донбасу.
 
«На окупованих територіях та територіях, які знаходяться під контролем терористичних груп, спостерігаються масові безкарні порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права. Правозахисники та правозахисні організації є одними із основних цілей переслідування як з використанням правових механізмів (незаконні затримання, обшуки та виїмки приватної власності, порушення сфабрикованих адміністративних та кримінальних справ тощо), так і в позаправовий спосіб (побиття, знищення власності, катування, сексуальне насильство, насильницькі зникнення, позасудові страти тощо).
 
Відповідальність за ці порушення лежить на Російській Федерації, самопроголошеній владі Криму та терористичних групах, які здійснюють контроль над територіями на Донбасі» - наголосила у своїй доповіді Олександра Матвійчук.
 
Участь в адвокаційній поїздці на Раду Безпеки ООН стала можливою завдяки підтримці ПРООН в Україні та Міжнародної мережі Будинків прав людини.
 
Довідково: Рада Безпеки ООН – це постійно діючий орган Організації Об'єднаних Націй, на який, відповідно до статті 24 Статуту, покладено відповідальність за підтримку міжнародного миру та безпеки. Рада Безпеки входить до 6 головних органів в системі ООН. Перше засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Україні було проведено 28 лютого 2014 року. Засідання було скликане на прохання постійного представництва України. 27 березня Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію щодо Територіальної цілісності України A/RES/68/262. 8 жовтня Управління Верховного Комісара ООН з прав людини видало шостий щомісячний звіт Моніторингової місії ООН з прав людини, в якому описано ситуацію за період з 18 серпня по 16 вересня 2014 року.