Новини

Фінансова стабільність громадянського суспільства: ази створення та управління ендавментами

Під час семінару, що відбувся в Києві 11 вересня, організації громадянського суспільства ознайомились із специфікою створення та підтримки ендавментів організаціями в Україні.


Питання фінансової стабільності завжди було і залишається, чи не найважливішим серед проблем організаційного розвитку неприбуткових організацій в Україні. В перехідний період організації громадянського суспільства залишаються досить вразливими до економічних та політичних викликів та ризиків. Створення ендавменту (суми коштів або цінних паперів, які вносяться благодійником у банк або небанківську фінансову установу, завдяки чому набувач благодійної допомоги отримує право на використання процентів або дивідендів) надає можливість для НУО знизити ймовірність виникнення таких ризиків, розбудовуючи, в той самий час, власну фінансову стійкість.

Згідно з Індексом сталого розвитку неурядових організацій USAID, з 2006 року і по сьогодні ОГС отримують низький бал (4,3). Такі семінари допомагають організаціям покращувати цей результат.

Практичний посібник, презентований групі регіональних ОГС, містить короткий огляд відповідних українських регуляторних рамок, що стосуються питань оподаткування ендавментів, а також покрокові інструкції по тому, як приготувати, створити, управляти і розвівати ендавмент. Посібник, окрім порад по нагляду за ендавментом і відповідній звітності в рамках існуючого законодавства, містить огляд кращих світових практик по створенню ендавментів та підхід, який може бути застосований в Україні. Захід проводив очолив Олександр Вінніков – один із провідних фахівців у цій галузі.
В найближчому майбутньому партнерські громадські організації зроблять перші кроки для створення власних ендавментів для досягнення власної сталості в майбутньому.

Учасники семінару також отримали копії першого в країні посібника із створення та управління ендавментами в рамках діючого законодавства України.

Офіційна презентація методичного посібника планується в рамках проведення третього щорічного Форуму з організаційного розвитку в грудні 2014 року.