Новини

Україна звітується, Омбудсман готується

5-6 листопада Україна звітуватиме у Женеві щодо виконання положень Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження. Це вже шоста доповідь України з часів ратифікації Конвенції у 1987 році.


3 вересня в Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини представники Омбудсмана, організацій громадянського суспільства та уряду обговорили зміст національної доповіді України про дотримання Україною Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання та координацію зусиль правозахисних організацій та офісу Уповноваженого щодо підготовки та подання інформації у Комітет із запобігання тортурам.

У жовтні 2013 р. Міністерством юстиції була підготовлена Національна доповідь з цих питань, однак в силу політичних подій, що відбувалися в країні вона так і не пройшла етап громадського обговорення. Представники правозахисних організацій висловили кілька зауважень щодо змісту Національної доповіді України, зокрема, зазначивши, що посилання уряду на розробку державних програм щодо вирішення проблем, пов'язаних із катуваннями та жорстоким поводженням, не свідчать про дієві зрушення у цьому питанні. Питання викликала також відсутність відповідних статистичних даних за звітній період.

Ці та інші питання правозахисники та Омбудсман можуть підняти у власних доповідях, поданих Комітету до 17 жовтня 2014 року. Зокрема, Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи, представив учасникам заходу альтернативний звіт, який містить коментарі ХПГ до Національної доповіді України. Пан Захаров зазначив, що до початку жовтня у коментарях буде оновлено статистичні дані і у середині жовтня Харківська правозахисна група планує презентувати остаточний альтернативний звіт, який буде спрямовано до Комітету. Готовність долучитися до цієї роботи висловили представники Центру громадянських свобод та Української гельсінської спілки з прав людини.

З свого боку Омбудсман також планує підготовку власної доповіді щодо виконання Україною положень Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання.

Учасники зустрічі погодилися, що альтернативні звіти мають містити конкретні та чіткі рекомендації щодо необхідних та першочергових заходів для боротьби з тортурами та жорстоким поводженням в Україні, а також не можуть оминути своєю увагою події кінця 2013 року-початку 2014 року, які вимагають правдивого та об'єктивного висвітлення.