Новини

Конференція "Міжнародний кримінальний суд та національні суди"

Конференція "Міжнародний кримінальний суд та національні суди", що відбулася 17 травня 2019 року, прагнула дати відповіді на складні питання у сфері політики в галузі прав людини та справедливості для тих, хто пережив життя.

 

Встановлення миру неможливо без ефективного встановлення правосуддя. Що можуть зробити держава і громадські організації, аби забезпечити справедливість для постраждалих?

«Брехня встигає обійти півсвіту, поки правда одягає штани», – колись дотепно зауважив Вінстон Черчіль. Тож, як міжнародне право може допомогти встановити правду і захистити постраждалих? Які існують механізми для документування злочинів і серйозних порушень прав людини? Як забезпечити ефективніше розслідування міжнародних злочинів? Що таке право-війна? Як знизити ризики, пов’язані з можливістю використання "сірих зон" у законодавстві? Навіщо Україні ратифікувати Римський статут?

Ці та багато інших практичних питань правозастосування обговорюються на Конференція "Міжнародний кримінальний суд та національні суди" цього тижня, організованій ГО Truth Hounds за підтримки ПРООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії.

“Громадянське суспільство відіграє надзвичайно важливу роль у моніторингу й документуванні порушень прав людини і поширенні знань про міжнародне гуманітарне право і міжнародне кримінальне право. Правозахисні ГО також можуть допомогти в неупередженому проведенні розслідувань, у захисті й відновленні прав постраждалих. Ми вирішили підтримати цю конференцію, аби зміцнити потенціал українського правосуддя та інших сторін, відповідальних за реагування на правопорушення”, – сказав Маркус Бранд, Радник з демократичного врядування, ПРООН в Україні, також зазначивши, що свого часу ПРООН працювала з подібними питаннями на Західних Балканах.

Він також нагадав, що громадський сектор відіграв значну роль у створенні Міжнародного кримінального суду, а також про те, що цього року відзначають 70-ту річницю ухвалення чотирьох Женевських конвенцій.

Результати експертних обговорень на конференції ляжуть в основу навчального курсу для силових структур і прокуратури, який має на меті ознайомити їх із принципами міжнародного гуманітарного та кримінального права. 

Захід був організований НГО «Truth Hounds» та відбувся 17 травня 2019 року в Києві, Україна.