Новини

Нові підходи України до втілення зобов'язань “Партнерства “Відкритий Уряд”

З моменту приєднання до Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд”  (ПВУ) у  2011 році Україна успішно реалізувала три Національні плани дій, які стимулювали прогресивні зміни у державному управлінні. Зараз український уряд спільно з партнерами з громадянського суспільства розпочинають реалізацію четвертого Плану дій, ухваленого у грудні 2018 року.

Україна стала однією з країн-лідерок євразійського регіону за кількістю подій, організованих під час Тижня Відкритого Уряду в березні 2019 року. Секретаріат Кабінету Міністрів України закликав регіональні органи влади, партнерів із громадянського суспільства та донорів поділитися ідеями, які заходи варто провести. На основі пропозицій партнерів з органів влади та громадянського суспільства вдалося організувати понад 25 заходів, які охопили 15 областей України.

Отож, які нові підходи було застосовано для поглиблення тематичних пріоритетів Партнерства “Відкритий Уряд” ? І які виклики постають перед Україною в реалізації нового Плану дій ПВУ на 2018-2020 роки?

Як організувати заходи, які б стимулювали масштабні зміни?

Можна виділити п'ять новаторських рис Тижня Відкритого Уряду в Україні:

●      Тематичні напрямки, які обговорювалися в цьому році, є безпрецедентно різноманітними, охоплюючи широке коло питань: починаючи від підвищення прозорості й ефективності державного контролю в сфері держзакупівель і закінчуючи забезпеченням вільного доступу користувачів до Національного репозитарію академічних текстів.

●      Тиждень Відкритого Уряду також значно розширив коло урядових партнерів. До консультацій долучилися міністерства, місцеві органи державної влади, партнери з громадянського суспільства та донори. Залучення молодіжних та студентських об'єднань до обговорення зобов'язань ПВУ стало ще одним новим підходом в рамках Ініціативи.

●      Ці заходи стимулювали дискусії, що вийшли за рамки 17 зобов'язань, прописаних у новому Плані дій. Учасники й учасниці дискусій обговорили пріоритети реформ та напрацьовані проекти нормативно-правових актів, наприклад, законопроект про вищу освіту.

●      Усі, хто долучився до проведення Тижня, могли проаналізували поточний стан реалізації пріоритетних завдань та обмінялися ідеями, як прискорити поступ.

●      Підвищена увага з боку громадськості та ЗМІ спонукала виконавців нещодавно ухваленого  Плану дій із впровадження Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд” у 2018—2020 роках підтвердити взяті зобов’язання та прискорити їх виконання.

Несподіваний ефект відкритих дискусій

Варто зазначити, що проведені заходи часто призводять до несподіваних результатів, допомагаючи залученим сторонам виходити на новий рівень виконання зобов'язань відкритого уряду.

Наприклад, понад тридцять громадських активістів та держслужбовців долучилися до відкритої дискусії щодо запровадження механізму електронних конкурсів для організацій громадянського суспільства, яку спільно організовували Міністерство молоді та спорту України та Секретаріат Кабінету Міністрів України за підтримки ПРООН та інших донорів.

Цікаво, що до обговорення бракувало чіткого бачення, яким саме має бути механізм електронних конкурсів. Захід дозволив практикам із державних органів та громадянського суспільства разом обговорити це питання. В результаті, було створено робочу експертну групу для планування подальших кроків і вироблення конкретних механізмів проведення електронних конкурсів для організацій громадянського суспільства.

Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Секретаріат КМУ у співпраці з ПРООН провели важливу дискусію, як покращити доступ до публічної інформації.  Експерти не лише обміняли свіжими поглядами, а й окреслили подальші плани.

Як сприяти виконанню Порядку денному ПВУ

Після вдалого проведення Тижня Відкритого Уряду ми повинні зробити наступні кроки для успішного подолання актуальних викликів.

Необхідно залучати більше державних органів на місцевому рівні, сприяти поширенню цінностей відкритого уряду, таких як покращення доступу до публічної інформації, підзвітність держорганів, впровадження інновацій задля гарантування прозорості й активізації громадської участі.

На місцевому рівні потрібно провести інформаційні та адвокаційні кампанії для закріплення зобов'язань ПВУ, залучаючи у цей процес громадськість та неурядові організації.

Уряду та залученим партнерам варто знайти креативні шляхи поширення інформації про зобов’язання ПВУ. Ця інформація має привертати увагу журналістів і сформувати розуміння того, як який потенційний вплив ця Ініціатива може справити на перебіг реформ в Україні.

ПРООН продовжуватиме бути ключовим партнером Відкритого Уряду в Україні, адже зобов'язання ПВУ узгоджуються з Цілями сталого розвитку. Уряд і громадянське суспільство сподіваються, що новий План дій підвищить ефективність та прозорість демократичного врядування в Україні.

 

Вперше опубліковано на веб-сайті Open Government Partnership 23 квітня 2019 р. 

Авторки: Олена Урсу, Оксана Хомей