Новини

Досягати змін через інклюзивність, ЦСР, та прозоре урядування

Нові особливості Плану дій ПВУ в Україні

Згідно з останнім звітом Freedom House, Україна вважається частково вільною демократією. В той час, як у 2018 році рівень довіри до урядових інституцій становить 28.2%, громадським організаціям довіряє 45% населення. «Партнерство «Відкритий уряд» є платформою, що допомагає уряду та громадянському суспільству об'єднуватися та покращувати управління, уповноважувати громадян, викорінювати корупцію та впроваджувати нові технології.

Наприкінці 2018 року Уряд України у партнерстві з громадянським суспільством подав свій План дій у рамках ПВУ на 2018-2020 роки після широкомасштабних консультацій з активним залученням місцевих організацій громадянського суспільства. Слід наголосити, що вперше процес спільного напрацювання нового Плану дій ПВУ узгоджено з Цілями сталого розвитку (ЦСР) в Україні.

Досить часто викликом є вийти за межі “визначених” партнерів громадянського суспільства в рамках ПВУ. Не так багато громадських організацій готові генерувати ідеї інноваційних зобов'язань щодо впровадження Плану дій, та брати на себе часткову відповідальність за їх виконання. Як правило, ці громадські організації зосереджені в столиці. Цьогоріч ми намагалися змінити цю ситуацію, і залучили Мережу хабів України, яка об’єднує 15 потужних громадських організацій, що працюють у сфері демократизації та прав людини у регіонах.

Разом з членами Координаційної ради ПВУ та іншими учасниками, члени Мережі хабів України приєдналися до громадських обговорень, щоб зробити свій внесок у нові зобов'язання, а голоси їхніх громад були почуті. 10 «хабів» також провели 20 заходів у своїх регіонах, і охопили загалом майже 60 тисяч громадян через традиційні та соціальні медіа. Крім того, понад 800 громадян долучилися безпосередньо до процесу, а 257 представників громадських організацій проголосували за пріоритетні зобов'язання через онлайн портал  discuto.io  за підтримки Секретаріату Кабінету Міністрів України.

У 2018 році Україна наполягла на узгодженні найкращих практик ПВУ з глобальними Цілями сталого розвитку. Під час низки робочих зустрічей в рамках процесу спільного напрацювання Плану дій, учасники обрали такі цілі, як мир, справедливість та сильні інститути; сталий розвиток міст і громад; якісна освіта; гідна праця та економічне зростання; промисловість, інновації та інфраструктура (а саме ЦСР 16, 11, 4, 8 та 9) як пріоритетні для зобов'язань ПВУ.

Тепер Україна має зобов'язання, спрямовані на відкриття вільного доступу користувачів до Національного репозитарію академічних текстів (ЦСР 4), забезпечення вільного доступу громадян до екологічної інформації (ЦРС 11), перехід на електронне впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (ЦСР 9), створення онлайн-платформи для взаємодії органів виконавчої влади з інститутами громадянського суспільства (ЦСР 16).

Організації громадянського суспільства (ОГС) відстежуватимуть виконання останнього Плану дій ПВУ, а державні установи співпрацюватимуть з ОГС задля впровадження зобов’язань. Сторони сподіваються на два роки інтенсивної праці щодо реалізації Плану дій в рамках оновленої Координаційної ради ПВУ, яка надає платформу для обговорення поступу, наступних кроків та викликів учасникам процесу.

Напрацювання нового Плану дій ПВУ: засвоєні уроки

1.    Український підхід до напрацювання нових зобов’язань в рамках ПВУ демонструє стійкий потенціал виходити поза центральним рівнем. Співпраця з регіональними мережами громадянського суспільства дозволяє залучати велику кількість громадян та сприяти побудові діалогу з владою щодо більш відкритого та прозорого управління на місцевому та регіональному рівнях

2.     Хоча «Партнерство «Відкритий уряд» спочатку розроблене як ініціатива на національному рівні, на місцевому рівні виникають незалежні ініціативи, узгоджені з національним Планом дій ПВУ. Такі проекти як «Доступні ліки», які перевіряють наявність ліків у місцевих лікарнях, та інформаційний портал «Будуємо Прозоро», який зберігає інформацію про заплановані будівництва за кошти місцевих бюджетів є лише деякими з місцевих ініціатив, що відображають цінності ПВУ.

3.     Включення Цілій сталого розвитку як невід'ємної частини до процесу спільного створення Плану дій піднімає національні зобов'язання ПВУ на глобальний рівень. Загалом, зобов’язання нового Плану дій посилюють Порядок денний 2030, впроваджуючи ефективне та прозоре демократичне врядування в Україні. 

Досягнуті успіхи, нові виклики і та рух вперед

Уряд України у партнерстві з громадським суспільством розробили та впровадили три дворічні Плани дій ПВУ з 2011 року, коли Україна вперше приєдналася до Ініціативи. Перший План дій з впровадження в Україні Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд” на 2012-2013 роки виконано на 90%, стан виконання другого на 2014-2015 роки сягає 83%. Попередні плани дій сприяли трансформаційним реформам в Україні. ProZorro, національна платформа електронних закупівель; впровадження стандартів Ініціативи прозорості видобувних галузей, яка перевіряє інформацію про кінцевих бенефіціарів; законодавство щодо відкритих даних для забезпечення доступу до публічної інформації; система декларації електронних активів є одними з найвідоміших прикладів успішних ініціатив, розроблених під егідою ПВУ.

ПВУ дозволила громадянському суспільству та уряду опанувати інноваційні способи співпраці. Проте, незважаючи на те, що ОГС та громадяни дедалі більше долучаються до інклюзивного та ефективного процесу спів-творіння, очікується більша залученість та взаємодія між Урядом та громадянським суспільством. Наразі впровадження зобов’язань в рамках ПВУ фінансується або з секторальних урядових програми, або через проекти міжнародної технічної допомоги. Знаходження відповідної бюджетної підтримки для ПВУ зможе забезпечити майбутню стійкість ініціативи. Нарешті, сильна та ефективна роль Секретаріату ПВУ залишається вирішальною для досягнення результатів на всіх етапах процесу напрацювання та впровадження Ініціативи, тоді як оновлена Координаційна рада за участі низки зацікавлених сторін потребує подальшого інституційного розвитку та розбудови спроможності для забезпечення стійкого успіху «Партнерства «Відкритий уряд» в Україні.

Автор: Вікторія Пагано