Новини

Показником рівня розвитку суспільства є те, як ставляться до його найвразливих членів.

23 січня 2019 року у м. Києві відбулася презентація тіньового (альтернативного) звіту про виконання Україною Міжнародного пакту про громадянські та політичні права. Звіт було підготовано Коаліцією організацій Мережа хабів УкраїнитаМережа правового розвитку за сприяння ПРООН Україна.

Тематичні блоки, включені у звіт, стосуються дотримання прав найбільш вразливих груп населення - зокрема, запобігання торгівлі людьми, забезпечення політичних і соціальних прав ВПО, зокрема їхніх виборчих прав, дотримання прав людини в місцях позбавлення волі, забезпечення прав ромів.

«Тіньовий звіт, який готують громадські організації і який доповнює урядовий звіт, допомагає перевірити й збалансувати існуючу систему. Цей процес не конче має бути суперечливим. В ідеалі, має відбуватися діалог між громадянським суспільством і урядом. Сьогоднішня презентація звіту є дуже своєчасною, адже саме зараз обговорюється Національна стратегія у сфері прав людини, і думка громадянського суспільства має бути відображена в ньому. Важливо, аби громадянське суспільство мало незалежний голос, проте не менш важливо, аби було позитивне розуміння існуючих можливостей і обмежень щодо впровадження рекомендацій», - зазначив Маркус Бранд, радник ПРООН з питань демократичного врядування.

«Ми сприймаємо рекомендації, і всі слушні рекомендації, які реально втілити, ми готові впроваджувати», - зазначив Заступник Міністра юстиції України Сергій Пєтухов під час обговорення результатів звіту і рекомендацій з громадськими активістами.

За підсумками сьогоднішньої зустрічі прийнято спільну резолюцію, що передбачає конкретні кроки для покращення ситуації у сфері прав людини.

Повний текст звіту: goo.gl/Fg4Fz5
Відеозапис круглого столу: goo.gl/7tPGok

Звіт підготовано за підтримки ПРООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії.