Новини

МРІЯ 3:0 Спроектований вплив: громадські активісти обговорювали, як втілити українську мрію

29 листопада 2019 року, м. Київ: 1400 громадянських організацій та 2186 активістів з усіх регіонів України поділилися кращими інноваційними практиками щодо сприяння реформам та створення позитивних змін на сьомому національному Форумі організаційного розвитку громадянського суспільства.

Oрганізованому всеукраїнською громадською організацією ІСАР “Єднання”. Протягом шести років поспіль ПРООН є співорганізатором та фінансовим партнером Форуму.

“Мій перший заклик до громадянського суспільства: продовжуйте ставити амбітні цілі та високі стандарти для сприяння реалізації реформ. Використовуйте свій надзвичайно цінний досвід та високий рівень довіри, щоб розширювати можливості для молоді та допомогти їм повірити в те, що вони можуть творити справжні зміни. Залишайтеся об’єднаними та співпрацюйте з урядом у процесі вироблення політики, просуваючи права людини, гідність та толерантність. І, наостанок, для того, щоб громадянське суспільство процвітало та сприяло більш інклюзивному, рівноправному та стабільному суспільству, неодмінними є інноваційні підходи”, - підкреслила Оснат Лубрані, Координаторка системи ООН, Координаторка з гуманітарних питань і Постійна представниця ПРООН в Україні, у своєму вітальному слові.

Учасники форуму обговорили нові інструменти та підходи, а також поділилися найкращими практиками та досвідом, отриманим на шляху проходження організаційного розвитку, проаналізували актуальні виклики для українських НУО.

Однією з нагальних проблем громадянського суспільства в Україні є фінансова стабільність. “ОГС повинні прагнути фінансової незалежності та диверсифікувати джерела своїх доходів. Задля цього ми заохочуємо організації громадянського суспільства в Україні надавати платні послуги громадянам, владі та бізнесу. Які це можуть бути послуги? Юридична допомога, управління проектами, аналітика”, - пояснює Сергій Аверков, керівник Агенції економічного розвитку, що у м. Вознесенськ, яка входить до Мережі хабів України.

ПРООН підтримує Мережу хабів ОГС, що включає 15 організацій, які допомагають менш досвідченим організаціям у їхніх регіонах рости і просувати реформи на місцевому рівні.

«Злочини, пов’язані з теперішнім конфліктом, мають бути задокументовані та розслідуватися, - каже Олександра Романцова з коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі», яка об’єднує 17 НУО. – Ми закликаємо український уряд ратифікувати Римський статут, який допоможе привернути увагу міжнародної спільноти до порушень прав людини. Ми цінуємо підтримку наших зусиль з боку ПРООН», - додає правозахисниця.

48% молоді вважають, що не мають жодного впливу на розвиток країни. Водночас 30% української молоді готові брати участь у громадському житті. Приклади того, як залучення молоді принесло суттєві зміни, були представлені на Форумі.

«Нашій молодіжній ініціативній групі в місті Березань на Київщині вдалося достукатися до місцевих жителів і організувати прибирання озера. Понад сотня містян долучилися до акції – для декого з них це було вперше в житті, що вони долучилися до громадської ініціативи», - розповідає 16-річний Марк Григор’єв з молодіжного банку «Нова хвиля», спільної ініціативи НУО «Ісар Єднання», Міністерства молоді та спорту України, програми «Молодіжний працівник» та ПРООН.

Інноваційні інструменти, які можуть сприяти розширенню громадської участі та мати значний вплив на поведінку, - це онлайн курси. Представники добре відомих в Україні освітніх платформ Prometheus та EdEra, а також представниці Громадського руху «Чесно» розповіли, як онлайн-інструменти можуть бути корисними у вирішенні таких проблем, як корупція та конфлікт інтересів.

«Конфлікт інтересів – складна і дуже хитра тема. У нас є два курси, де ми пояснюємо теорію. Після завершення курсу студенти можуть одразу застосовувати отримані знання у реальних життєвих ситуаціях», – розповідає Вікторія Приймаченко з платформи Prometheus. Онлайн-курси, які було розроблено за підтримки ПРООН та фінансування Міністерства закордонних справ Данії, вже використовують в українських школах, зокрема антикорупційний урок, що з’явився рік тому.

Форум організаційного розвитку громадянського суспільства є унікальною національною платформою для обговорення ключових стандартів і практик розвитку громадянського суспільства, та покликаний сприяти розвитку потенціалу українських ОГС. Перший Форум відбувся у 2012 році і з того часу його аудиторія зросла з 200 до 1400 відвідувачів.