Новини

«Головне – не мовчати, а піднімати проблеми переселенців»

«На першому етапі роботи в адвокації, – розповідає Тетяна Дурнєва з громадського холдингу "ГРУПА ВПЛИВУ", – ми піднімаємо проблему, дістаємо із забуття, із замовчування. Наше завдання – привернути увагу до проблеми не лише тих, від кого залежить прийняття рішень, а в першу чергу тих людей, яких це право стосується».

Виборчі права переселенців  вже кілька років у центрі уваги громадської організації. Тетяна зауважує, що 4% виборців, які є внутрішньо переміщеними особами (ВПО), позбавлені можливості голосувати на місцевих виборах та в одномандатних округах на парламентських виборах.

«Перший секрет адвокаційної кампанії: ви маєте бути особисто зацікавлені в тому, щоб щось змінити», – наголошує керівниця "ГРУПИ ВПЛИВУ", за плечима якої 12-річний досвід адвокаційної діяльності. Змушена переїхати з рідного Донецька, Тетяна вирішила спрямувати зусилля своєї організації саме на розв’язання правових суперечностей, з якими стикаються переселенці та люди, що проживають на тимчасово окупованій території.

«Якщо ми говоримо про захист прав та інтересів громадян – то це мають бути системні зміни. Якщо ми хочемо змінити систему – то повинні діяти системно», – додає  Тетяна.

Питання доступу до виборчих прав внутрішньо переміщених осіб можна розв’язати лише законодавчим шляхом через вдосконалення процедури визначення виборчої адреси.

Такі зміни запропоновано у зареєстрованому 27 березня 2017 року законопроекті № 6240, розробленому  ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» спільно з Громадянською мережею ОПОРА, Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) та низкою правозахисних організацій. Це вже другий удосконалений законопроект,  який містить запобіжники від маніпуляцій, наприклад, частої зміни виборчої адреси, а також вперше включає категорію “інші мобільні всередині країни громадяни”, наприклад, трудові мігранти.

«Актуалізувавши проблеми переселенців, ми вийшли на категорію людей, про яких взагалі ніхто ніколи не говорив – це громадяни України, які проживають не за місцем реєстрації, і таких набагато більше, ніж ВПО. До цієї категорії належать і трудові мігранти, і люди, які, скажімо, одружилися і переїхали жити в іншу область, але не прописані за новим місцем проживання, наприклад у квартирі батьків чоловіка/дружини, та безліч інших випадків».

Те, що законопроект зареєстрували, і про проблему знають не лише самі ВПО, а й депутати та міжнародні партнери  – це вже величезна перемога, підкреслює Тетяна.

Відстоюючи права переселенців, «ГРУПА ВПЛИВУ» спирається на міжнародні стандарти і практики, зокрема Керівні принципи ООН з питань переміщення всередині країни, рекомендації Ради Європи.

«Хоча в національному законодавстві відсутні прямі обмеження щодо виборчих прав саме для ВПО, в реальності є непряма дискримінація», - пояснює Тетяна. До того ж, разом із правом голосу фактично обмежується їхнє право на участь у місцевому самоврядуванні та вирішенні справ громади, в якій вони тепер проживають. Що, зрештою, йде врозріз із концепцією реформи децентралізації і широкої участі місцевої громади у прийнятті рішень.   

Щодня переселенці впливають на життя своїх нових громад, зокрема, сплачуючи податки. «Чому ж тоді ми позбавлені права обирати місцеву владу?» - запитують герої та героїні соціального ролика ГО «ГРУПА ВПЛИВУ». Ця соціальна реклама – частина інформаційної кампанії на захист політичних прав ВПО та інших мобільних всередині країни громадян, яку проводить Громадський холдинг.

Треба чітко розуміти, яких інтересів стосується та чи інша зміна

Аби дізнатися, чому люди не можуть змінити виборчу адресу, Тетяна зі своєю командою провели дослідження серед внутрішньо переміщених осіб у 10 областях України. Крім того, що у людей немає фінансової можливості придбати житло чи прописатися за новим місцем, переселенці стикаються також із низкою труднощів, невідомих решті громадян.

По-перше, підвищується ризик під час перетину лінії зіткнення (контрольних пунктів в‘їзду-виїзду) та адміністративного кордону з Кримом. По-друге, виникає загроза втратити майно – адже якщо житель чи жителька виписуються із квартири, скажімо, у Донецьку, їхнє майно може бути незаконно захоплене, а відстояти право власності майже нереально, якщо у власників немає з собою підтверджуючих документів. Нарешті, на всіх фокус-групах люди підкреслюють: прописка є своєрідною психологічною прив’язкою до покинутого місця проживання

«Оскільки у цих людей немає можливості змінити свою «прописку», ми запропонували рішення, яке передбачає можливість зміни виборчої адреси без зміни реєстрації місця проживання. Це дозволить людям голосувати за місцем фактичного проживання».

«Ми впливаємо на формування державної політики»

На рахунку ГО вже кілька резонансних справ, коли їм вдалося оперативно зреагувати на порушення прав ВПО та інших груп громадян. Так, Тетяна та її команда виявили, що телефонна і фізична перевірка отримувачів соціальних виплат на замовлення органів влади відбувалася з порушенням закону. Адже доступ до персональних даних громадян – серед яких були переселенці та ветерани війни на сході України – отримала приватна колекторська компанія. Організації вдалося заручитися підтримкою журналістів та Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, який звернувся до суду зі скаргою про порушення і виграв суд.

Ще один приклад дискримінації, який наводить Тетяна – це історія, пов’язана зі змінами до Податкового кодексу. Підприємці, які мають реєстрацію на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей, мають додатково сплачувати 18% податку – на відміну від решти підприємців, що платять 5% за спрощеною системою.

«Наше завдання – актуалізувати питання, а також довести людям, що насправді рішення можна знайти.Більшість людей просто мовчить про свої проблеми. Якби їх проговорювали, можливо, знаходилися б рішення. І це стосується не лише сфери відносин між громадянином і державою, а й особистого життя».

Тетяна ділиться найяскравішими прикладами успішних адвокаційних кампаній у книзі Донецькі таємниці: Маленькі секрети великих адвокаційних кампаній. В її активі – успішні кампанії із захисту прав пішоходів і створення велодоріжок європейського стандарту у рідному Донецьку, а також кампанія із запровадження закону про заборону куріння

Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» входить до мережі громадських організацій-хабів, створеної за підтримки Програми розвитку ООН в Україні в рамках проекту “Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини”, що фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Текст: Тетяна Кононенко. Фото надані Громадським холдингом "ГРУПА ВПЛИВУ"

Додатково: