Новини

Черкаси: як влада та активісти об’єднують зусилля, щоб допомогти потерпілим від домашнього насильства

Притулок “Мережка” для жінок, які постраждали від домашнього насильства, в Черкасах є непридатним для проживання в холодні зимові місяці. Тепер міська рада виділила 856 168 грн на ремонт даху та встановлення системи опалення. Більш того, Черкаська обласна адміністрація підтримає жінок, надаючи послуги соціальної адаптації.

Це стало можливим завдяки надзвичайно успішній адвокаційній кампанії, яку втілила коаліція громадських організацій за підтримки ПРООН.

“Це величезний успіх для нас як лідерів коаліції громадських організацій, що також об’єднує молодіжні організації, та ті, які займаються розвитком громад, — зазначає Олена Стрижак, директорка благодійної організації “Позитивні жінки”. — Наразі приміщення знаходиться у жахливому стані, і ремонтні роботи щойно розпочалися”.

40-річна Олена Стрижак розпочала займатися громадською діяльністю у 2002 році. “Останні 18 років я знаю, що живу з ВІЛ. І з дискримінацією стикалася особисто”. “Пригадую, як у 2000-х роках я звернулася до гінеколога в місцевій лікарні і медичний персонал образив мене словесно. Врешті-решт, вони таки надали невідкладну допомогу, за якою я звернулася. Але почувалася я жахливо: мене глибоко образило їхнє ставлення до мене”, — зізнається Олена.

Олена та членкині її команди з БО “Позитивні жінки” працювали з багатьма жінками, які живуть з ВІЛ, та які зазнали насильства в сім’ях від рук своїх партнерів.

143 766 людей, що живуть з ВІЛ (з них 65 755 жінок) зареєстровано Центром громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України у 2018 році. Проте, за оцінками UNAIDS, реальна кількість людей, що живуть з ВІЛ в Україні, майже вдвічі вища і становить між 220 000 до 260 000 осіб.

Україна посідає друге місце щодо поширення ВІЛ у регіоні Східної Європи та Центральної Азії. “Я розумію, ми всі розуміємо у нашій коаліції, як це, коли тебе постійно принижуть і дискримінують. Саме тому, ми всі відчували особисту мотивацію досягнути якомога кращих результатів у цій справі”, — каже громадська активістка.

Під керівництвом Олени, Черкаська коаліція громадських організацій об’єднує чотири НУО з різними цілями. Мережа Людей, що Живуть з ВІЛ та “Позитивні жінки” надають допомогу та підтримку жінкам, які живуть з ВІЛ. Громадська організація “Перехрестя” працює з дітьми та молоддю з обмеженими можливостями. А ГО “Нова Україна” розвиває місцеві громади Черкаської області.

“Наша сила в нашому різноманітті, — вважає Олена. — Якщо є конкретна ціль і віддана команда, всі перешкоди на шляху вирішення нагальних соціальних проблем будуть подолані”.

Олена пригадує, як важко було переконати міських депутатів проголосувати за виділення фінансування для притулку “Мережка”. Без даху і системи опалення, жінки та діти не можуть проживати у притулку. “Ми усвідомлювали, що в нас дуже мало часу, адже потрібно спонукати владу до дій, поки не настала зима”, — розповідає активістка.

Вона згадує, що багато депутатів спочатку виступило проти ідеї фінансування притулку за кошти міського бюджету. “Вони запитували мене: для чого вам потрібен цей центр? Чому місто має виділяти гроші на цю будівлю?”

Разом із Марією Севериненко з благодійної організації “Позитивні жінки” Олена пояснювала депутатам міськради на засіданнях бюджетної комісії, що притулок працює вже протягом останніх чотирьох років завдяки обмеженому фінансуванню з приватних пожертв та невеликим грантам.

Проте цього фінансування недостатньо, і воно не є стабільним. Настав час, коли місцева влада нарешті повинна звернути увагу на проблему домашнього насильства, що надто довго залишалася поза увагою можновладців.

Спільно з коаліцією громадських організацій, Черкаська обласна рада розробила критерії тендеру на надання соціальних послуг в рамках обласної соціально-економічної програми “Турбота” на 2014–2020 роки. Тендер зараз відкритий.

“Надання соціальних послуг обласною адміністрацією передбачається лише до кінця 2018 року. Це — пілотна ініціатива. Проте щойно механізм буде запущений, обласна та міська адміністрація виділять додаткові кошти на 2019 рік для підтримки потерпілих від домашнього насильства”, — запевняє Марія Севериненко, одна з лідерок коаліції.

Черкаси є одним із перших міст та регіонів України, де органи місцевої влади відгукнулися на заклики громадянського суспільства та включили рекомендації CEDAW та нового законодавства при розробці місцевої політики.

Проблема домашнього насильства залишається поширеною в Україні. Щонайменше 22 % жінок у віці 15–49 років зазнають однієї або кількох форм фізичного або сексуального насильства впродовж життя. Проте лише за допомогою звертаються лише у 30% таких випадків. У 90 % випадків саме жінки є тими, хто потерпає від домашнього насильства.

Коаліція громадських організацій у Черкасах пройшла навчання з проведення адвокаційних кампаній із врахуванням гендерної політики та прав жінок, яке проводили фахівчині “Центру розвитку демократії”. Адвокаційна кампанія була реалізована в рамках проекту ПРООН “Громадянське суспільство для розвитку демократії та прав людини в Україні”, яке фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Текст: Оксана Хомей | Фото: Павло Ходимчук / ПРООН Україна