Новини

На першому антикорупційному фестивалі ДумкоFest обговорили, як українцям боротися з корупцією та досягати успіху без хабарів

Київ, 28 вересня 2018 р. – У Києві відбувся фестиваль думок ДумкоFest.Антикорупція, впродовж якого близько 400 відвідувачів долучилися до відкритої дискусії з журналістами, експертами з антикорупційної тематики та громадськими активістами. Фестиваль відбувся 23 вересня 2018 р. у парку імені Тараса Шевченка у Києві.

Фестиваль, організований за аналогією зі скандинавським форматом “фестивалю думок” (також відомим як “фестиваль демократії”), покликаний сприяти ефективному діалогу між громадянами і владою щодо запобігання та подолання корупції в Україні.

“Такі майданчики, як ДумкоFest – це можливість розповісти людям про те, що відбувається в Україні, зокрема з антикорупційною реформою”, - зазначив директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник, відкриваючи фестиваль.

Боротьба з корупцією суттєво впливає на розвиток будь-якої країни, особливо якщо їй одночасно треба боротися за власну безпеку та економічну стабільність, вважає очільниця Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Ека Ткешелашвілі. “Успіх України залежить від успішної боротьби з корупцією та встановлення верховенства права. Рівність кожної людини перед законом має стати закономірністю. Усі громадяни повинні мати рівні умови для самореалізації”, – сказала пані Ткешелашвілі.

Створення підзвітних, прозорих інституцій та істотне зменшення рівня корупції є однією з Цілей сталого розвитку ООН, і важливу роль у цьому процесі відіграє громадянське  суспільство, встановлення ефективного діалогу у суспільстві, зазначив радник ПРООН з питань демократичного врядування Маркус Бранд.

“Боротьба з корупцією – це не лише завдання державних установ. Це також питання побудови суспільства на  принципах доброчесності. Для цього потрібне активне громадянське суспільство та залучення кожного громадянина до обговорення цього питання. ДумкоFest – це хороший приклад того, як ми можемо організувати таку дискусію”, – сказав пан Бранд.

В рамках фестивалю було також організовано Алею громадських організацій, де активісти, журналісти-розслідувачі та урядовці ділилися досвідом антикорупційних розслідувань, розповіли, як використовувати відкриті данні для викриття корупціонерів, презентували освітні програми із протидії корупції, зокрема інтерактивний «Антикорупційний урок» від проекту EdEra. Учасниками Алеї стали 17 організацій.

ДумкоFest.Антикорупція – це перший відкритий майданчик, де кожен може висловити власну думку, поглибити свої знання та критично оцінити перебіг антикорупційної реформи в Україні.  

Фестиваль організовано Національним антикорупційним бюро України та Естонським центром Східного партнерства за організаційної та фінансової підтримки ПРООН в Україні, Міністерства закордонних справ Данії  та Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні.

Більше інформації про програму та учасників заходу, а також відеозапис дискусій фестивалю – на сайті dumkofest.org.