Новини

ПРООН передала НАЗК програмне забезпечення для автоматичної перевірки електронних декларацій

Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) продовжує підтримувати Україну у впровадженні антикорупційної реформи. 

У понеділок, 20 серпня, ПРООН передала програмне забезпечення для автоматичної перевірки електронних декларацій Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК). Програмне забезпечення буде встановлено у НАЗК та дозволить Агентству виявляти корупційні ризики в 2,76 мільйонах електронних декларацій, що були подані більш ніж 1 мільйоном державних службовців з 2016 року. Використання програмного забезпечення значно скоротить час перегляду електронних декларацій та, завдяки доступу до даних з інших державних реєстрів, допоможе НАЗК миттєво виявляти неповну або суперечливу інформацію в електронних деклараціях.   

"Впровадження системи електронного декларування два роки тому вже допомогло у боротьбі з корупцією в Україні. А впроваджений сьогодні інструмент автоматично перевірятиме усі декларації. Раніше перевірка відбувалася вручну, тож на перевірку йшло багато і вона могла проводитися з помилками. Нове програмне забезпечення зробить державний сектор ще більш прозорим та відповідальним”, - сказала Блерта Чела, Заступниця Директора ПРООН в Україні.

"ПРООН вітає готовність України втілювати інноваційні рішення для запобігання корупції. Ця нова система встановить нові стандарти звітності у регіоні та стане взірцем для наслідування для інших країн", - додала пані Чела.

Система створена у співпраці з багатьма державними органами та українськими експертами з інформаційних технологій за підтримки Міністерства закордонних справ Данії та Європейської антикорупційної ініціативи (EUACI).

Як працює система?

Нова система дозволить НАЗК сортувати, відфільтровувати усі подані декларації та знаходити декларації тих державних службовців, які носять ознаки високих корупційних ризиків.  Після автоматичної перевірки НАЗК проводитиме більш глибокий аналіз цих декларацій.

Програмне забезпечення може виконати автоматичну верифікацію 100 тисяч електронних декларацій за 15 хвилин. В результаті автоматичної перевірки буде визначено ті декларації, які містять найбільші корупційні ризики.

За допомогою нового програмного забезпечення система оброблятиме дані з ряду інших державних реєстрів (таких як Державний земельний кадастр, митний реєстр та інші реєстри ДФС) та порівнюватиме їх із даними, зазначеними в електронних деклараціях. Невідповідність інформації означатиме, що електронна декларація містить певні ризики. Якщо ці ризики буде підтверджено при подальшій перевірці, справу буде направлено до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Ризики в кожній електронній декларації будуть вимірюватися за 137 показниками, які базуються на правилах перевірки, встановлених НАЗК. Кожна електронна декларація буде оцінюватися відповідно до цих правил. Процедура перевірки буде відбуватися безперервно та додатково удосконалюватися при внесенні нових даних до реєстрів.

Коли система почне працювати?

Передача програмного забезпечення була здійснена після проведення його успішного тестування та схвалення Групою контролю якості, що складається з представників різних державних установ та партнерів: Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, Національного  агентства з питань запобігання корупції, ДП "Українські спеціальні системи", Європейської антикорупційної ініціативи (EUACI), ПАТ «Інститут інформаційних технологій»  та Державного агентства з питань електронного урядування України.

Протягом наступних кількох тижнів НАЗК отримає всі сертифікати, необхідні для запуску системи. Крім того, буде проведено підготовку персоналу. Очікується, що автоматична перевірка буде повністю запущена в експлуатацію до кінця вересня 2018 року.