Новини

Виховання чемпіонів-змінотворців, або що таке інноваційний бум?

Молодь України втратила віру в правильність дій уряду.

Яким чином, використовуючи інноваційні підходи, ПРООН може надихнути молодь на процес формування політики на місцевому та національному рівнях?

Останні дослідження ПРООН показали, що серед молоді України віком від 18 до 35 років 32,1% мають низький інтерес до політики, а 48% не довіряють політикам і владі взагалі. Майже половина опитаних (48%) вважають, що вони не впливають на розвиток країни. Поінформованість про права людини в українському суспільстві знаходиться так само на низькому рівні.

Інновації в контексті демократії та прав людини

У 2017 році було започатковано ініціативу U-Inn Challenge (#UInn) для збору кращих новаторських ідей про те, як зміцнювати демократію та пропагувати права людини в місцевих громадах.

ПРООН у співпраці з Міністерством молоді та спорту України здійснює реалізацію проекту U-Inn — конкурс на розробку ідей, різним чином пов’язаних з Цілями сталого розвитку, зокрема 16, 10, 5 та 8 (сприяння мирному й інклюзивному суспільству в сфері сталого розвитку, забезпечення справедливості для усіх, зменшення нерівності, створення рівних можливостей для жінок і чоловіків і сприяння гідній праці для молоді).

Проект складався з 14 тематичних заходів, серед яких: семінар із соціальних інновацій, «Global Goals Jam», табір U-Inn, навчальні візити до центрів ОГС у Перечині (Закарпатська область) стосовно питань демократизації та до Чернігова щодо питань прав людини, а також День U-Inn Pitching.

Загалом до подій долучилося 541 молодих ентузіастів. І хоча було обрано лише 6 команд-переможців (з 90 команд), інші мали змогу розвивати навички, що допоможуть їм творити зміни на місцевому рівні. Вони дізналися про нові інструменти електронної демократії, управління проектами, про підходи, що ґрунтуються на правах людини і які можуть бути успішно втілені в життя громадських і молодіжних організацій.

Найкращі ідеї

Незалежне журі обрало 6 найкращих ідей за тематикою та географією

1. Львівська молодіжна команда від ГО «Інститут інноваційного врядування» розробила інклюзивний інструмент для аналізу веб-сайтів державного сектору та рекомендації стосовно задоволення потреб людей з вадами зору.

2. Команда з Одеси створила мобільний застосунок для громадських активістів і журналістів для виявлення потенційних корупційних ризиків у прийнятті рішень Одеської міської ради.

3. У Київській області група молодих активістів заснувала відкритий простір для спілкування з молоддю з порушеннями інтелектуального розвитку.

4. У селі Доманівка Миколаївської області було створено кооперативний центр із соціальним підприємством. Він складається з кав’ярні, яка є соціальним підприємством, і коворкінгу, що пропонує місцевій молоді різноманітні можливості участі в культурній і громадській діяльності.

5. Кінорежисери з Донецької області знімали відеоролики про трьох внутрішньо переміщених осіб у Маріуполі, права яких було порушено; ці історії збираються використати для боротьби за відповідні права людини.

6. Зрештою, ентузіасти зі Станиці, міста Луганської області поблизу лінії розмежування з непідконтрольною державі територією, заснували центр для дітей з інвалідністю.

Навчитися будувати мости та позитивно впливати на ситуацію

Ініціатива U-Inn дала поштовх для посилення хвилі громадянської активності серед молоді в усій Україні. Молодь із сільської місцевості, міст і містечок зрозуміла, що вони можуть стати справжніми змінотворцями, якщо поєднуватимуть свої ідеї щодо розвитку демократії та прав людини з потребами місцевих громад.

44% учасників U-Inn підтвердили, що вже застосовують отримані знання для впливу на процес формування політики на місцевому рівні, 78% з них використовують принципи толерантності та недискримінації у своїй повсякденній роботі з громадами, а 58% залученої молоді застосовує отримані знання про права людини та захист основних свобод.

Оскільки завдання “U-Inn” було присвячено Цілям сталого розвитку, молодим людям було запропоновано пов’язати свої ідеї з обраними цілями.

Засвоєні уроки:

1. Цей захід виявив сильних молодіжних лідерів на міському та сільському рівнях з усієї України. Завдяки належним настановам і підтримці менторів їм вдалося побудувати свої команди, організувати співпрацю з місцевими посадовцями і реалізувати свої ідеї.

2. Молоді потрібні майданчики для неформальної освіти та спілкування (табори, екскурсійні візити, неформальні зустрічі), щоб отримати натхнення, знайти однодумців, сформувати якісні проекти та знайти можливості для їх реалізації.

3. Встановлення сильного та відповідального партнерства між центральною владою, молодіжними центрами, громадськістю та ЗМІ сприятиме розвитку молодіжних інновацій.

4. Вимоги до подання заявок на такі проекти повинні бути чітко продумані. Дуже важливо визначити головні теми, вікові обмеження для участі молоді та гендерну рівність (баланс) груп.

Подальші кроки

Цей унікальний досвід має потенціал бути поширеним, адаптованим та застосованим по всій Україні — від міст до міст, від сіл до сіл. Міністерство молоді та спорту України вже просуває модель U-Inn серед місцевих і регіональних органів влади як ефективний спосіб залучення молоді до суспільного життя.

Змінотворці мають важливе значення для усіх верств населення, тож настав час озброїти їх інноваційними підходами!

Текст: Олена Урсу, Оксана Хомей