Новини

Україна отримала в ООН дві сотні рекомендацій, як захищати прав людини

Україна отримала дві сотні рекомендацій щодо покращення ситуації з правами людини в рамках Універсального періодичного огляду (УПО) Ради ООН з прав людини.

Рекомендації були надані делегаціями 70 країн-учасниць Ради ООН з прав людини під час інтерактивного діалогу в Женеві, який відбувся 15 листопада. 17 листопада їх оприлюднила трійка країн-доповідачок щодо огляду стану з правами людини в Україні, до якої увійшли представники Нідерландів, Руанди та Грузії.

Заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Петухов, який очолював українську делегацію в ООН, запевнив, що уряд України ретельно розгляне усі рекомендації, а також надасть свою позицію щодо них у належний час – не пізніше березня 2018 року, до 37-ої сесії Ради ООН з прав людини. Після цього Україна матиме чотири роки для того, щоб виконати взяті на себе зобов’язання та відзвітувати про їх виконання під час наступного, четвертого, періодичного огляду Ради ООН з прав людини.

«Велика кількість рекомендацій підкреслили важливість включення прав людини як невід'ємної частини процесу реформ. Це також передбачає посилення включення проблематики соціальних, економічних та культурних прав в реформах, що реалізуються наразі»,- заявив Маркус Бранд, керівник відділу ПРООН зі стратегічного розвитку, радник з питань демократичного врядування.

«Попри доволі велику кількість рекомендацій, які Україна отримала в рамках УПО, національна доповідь та виступи членів української делегації свідчили про позитивні зміни та прогрес, досягнутий у сфері дотримання прав людини в державі. Однак залишаються невирішеними і ряд задавнених та нових проблем у сфері прав людини», - зазначила Тетяна Печончик, голова правління Центру інформації про права людини.

Серед іншого, країни-учасниці ООН схвально відзначили прогрес, досягнутий Україною за попередні чотири роки, зокрема посилення інституції Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, запуск Національного превентивного механізму, прийняття нового Кримінального процесуального кодексу, Національної стратегії з прав людини на 2015-2020 роки, а також зміни до Конституції України в частині правосуддя.

Водночас велика частина нових рекомендацій Україні стосуються різних аспектів подолання дискримінації, ксенофобії та расизму, домашнього насилля, запобігання тортурам, ефективного розслідування злочинів на ґрунті ненависті, боротьби з корупцією і торгівлею людьми, забезпечення права на справедливий суд і умов для вільної роботи ЗМІ й громадянського суспільства. Також країни-учасниці ООН закликали Україну ратифікувати ряд міжнародних конвенцій, серед яких Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція), Римський статут Міжнародного Кримінального Суду і Міжнародна конвенція про захист прав всіх працівників-мігрантів та членів їхніх сімей.

За словами координаторки моніторингу імплементації Національної стратегії у сфері прав людини Української Гельсінської спілки з прав людини Ксенії Семьоркіної, протягом кількох наступних місяців правозахисні організації вестимуть адвокаційну роботу і працюватимуть із урядом для прийняття актуальних для України рекомендацій.

«Зважаючи на велику кількість рекомендацій, отриманих Україною від ООН, необхідно актуалізувати План дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини. Спільно з організаціями громадянського суспільства та органами державної влади виробити системний підхід до забезпечення прав людини, як на підконтрольній території, так і під час збройного конфлікту. Це наша спільна відповідальність за реалізацію наданих рекомендацій», - сказала вона.

Універсальний періодичний огляд (УПО) — це процедура, протягом якої кожна із 193 країн-членів ООН мусить звітувати у рамках Об’єднаних Націй, як вона дотримується прав і свобод людини — і отримувати критичну оцінку свого звіту. Кожна країна проходить Універсальний періодичний огляд один раз на 4,5 роки. Під час огляду уряд представляє звіт про ситуацію з правами людини. Правозахисники, в свою чергу, подають свою альтернативну доповідь. Універсальний періодичний огляд Україна проходить втретє. Уперше Україна звітувала про права людини в рамках УПО у травні 2008 року й отримала близько 40 рекомендацій. А у жовтні 2012 року понад 50 держав надали Україні 145 рекомендацій в рамках проходження другого огляду.