Новини

Молодь опанувала інноваційні практики демократизації та адвокації прав людини в Закарпатті і Чернігові

Як реалізовувати місцеві ініціативи у співпраці з владою? Чому рішення громадських слухань і загальних зборів громадян часто непросто втілити у життя? Як провести успішну адвокаційну кампанію?

Молодь з різних регіонів України дізналася, як ефективно втілювати громадські ініціативи у своїх громадах під час насичених навчальних візитів до Чернігова і Закарпаття, що відбулися на цих вихідних.

В той як на Закарпатті молодь опанувала найкращі практики демократизації, учасники навчального візиту до Чернігова отримали унікальні знання про найгостріші питання, що стосуються дотримання прав людини в Україні.

Місцеві активісти з міст Ужгорода та Перечину, Закарпатська область, розглянули останні тенденції розвитку громадянського суспільства у сфері демократизації. Журналісти он-лайн видання «Панорама» поділилися досвідом створення незалежного медіа і залученням коштів для підтримки видання. Поділившись своїм досвідом, представники Закарпатської молодіжної ради та співробітники обласної бібліотеки надихнули учасників на створення проектів у співпраці з організаціями-партнерами НУО.

Також молодь дізналася безпосередньо від засновників про інноваційний он-лайн проект «Виноградів. Прозора влада», який дозволяє переглянути оцифровані рішення рад (сільських і міських) в межах району з 1991 року. А представники Мукачівської міської ради розповіли про унікальну систему е-квитків, що поєднує в собі карту мукачівця і проїздів у міському транспорті, надаючи низку знижок для відвідування місцевих музеїв, замків, фестивалів.

У Чернігові представники НУО "МАРТ" розповіли учасникам про підхід, що базується на правах людини (ППЛ), в діяльності громадських організацій та ініціативних груп. Молодь жваво обговорила проблеми, пов'язані з правами людини в своїх місцевих громадах, намагаючись знайти інноваційні рішення.

Згідно з опитуваннями U-Report, 94% опитаних погоджуються, що при прийнятті рішень слід враховувати думку молоді та дітей. Ці навчальні візити спрямовувалися передовсім на те, щоб надати молодим лідерам необхідні знання та навички для налагодження плідної співпраці з місцевою владою, побудові партнерства з організаціями громадянського суспільства, впливаючи на вироблення політики та прийняття рішень у своїх регіонах.

Деякі з молодіжних активістів також вирішили подавати свої ідеї на конкурс молодіжних інновацій U-Inn, який має на меті підтримати проекти у напрямку демократизації та прав людини. Заявки на участь у конкурсі можна подавати до 11 листопада 2017 року: uinn.org.ua

Навчальний візит відбувся завдяки організований Програмою розвитку ООН в Україні у партнерстві Благодійним Фондом «Центр громадських ініціатив» в рамках проекту “Громадянське суспільство для посилення демократії та прав людини”, який реалізовується завдяки фінансовій підтримці Міністерства закордонних справ Данії.