Новини

Як громадські активісти можуть адвокувати права людини на міжнародному рівні?

Чи можуть правозахисники і громадські активісти озвучити на найвищому міжнародному рівні проблеми тих, чиї права порушуються?

Маркус Бранд, радник ПРООН з питань демократичного врядування, переконаний, що це справді можливо завдяки такому міжнародному механізму, як Універсальний періодичний огляд (УПО), що проводиться ООН.

На цих вихідних представники Центру інформації про права людини (Київ), Фонду прав людини (Женева) та ПРООН обговорили із зацікавленими активістами громадянського суспільства, яким чином неурядові організації можуть позитивно впливати на ситуацію з дотриманням прав людини.

Метью Джонс, міжнародний експерт із адвокації Фонду прав людини в Женеві, наголосив, що Універсальний періодичний огляд виник саме завдяки тому, що був запит громадянського суспільства та правозахисників, які протягом останніх 25-30 років активно порушували це питання. Експерт підкреслив, що цей процес є радше політичним, ніж технічним. УПО має 4-річний цикл, протягом якого дотримання прав людини у всіх країнах розглядається іншими державами-членами ООН.

У листопаді 2017 року ситуацію з правами людини в Україні будуть розглядати усі держави-члени ООН.

УПО - реальна можливість донести голоси тих, чиї права порушуються, до найвищого рівня. Зміни на міжнародному рівні нелегко досягти, але це можливо, якщо зусилля громадянського суспільства будуть об’єднаними і рішучими.

Семінар "Можливості громадянського суспільства в контексті проведення Україною третього циклу Універсального періодичного огляду Ради ООН з прав людини" відбувся за підтримки Фонду прав людини, Центру з прав людини та ПРООН в Україні.