Новини

Прозоре будівництво: Україна застосує корейський підхід до он-лайн моніторингу будівництва доріг

«Україна має шанс отримати систему, яка дозволяє он-лайн моніторинг всіх етапів дорожнього будівництва: від отримання тендерних заявок до передачі  об’єктів в експлуатацію», - заявив Володимир Омелян, Мініср інфраструктури, під час публічної презентації програми «Прозоре будівництво» для моніторингу будівництва доріг, а також публічного порталу CoST.

Міністр інфраструктури України згадав результат нещодавньої поїздки до Сеулу, метою якої  було посприяти повноцінному впровадженню в Україні програми «Прозоре будівництво». Програма заснована на Сеульському досвіді. «В цьому питанні Україна має повну підтримку як корейського Уряду, так і мерії міста Сеул».

Міністр вважає, що 2018 рік буде переломний для інфраструктури: «Наступного року ми передаємо на баланс областей 120 тисяч кілометрів доріг. За нашими оцінками, вони отримають фінансування близько 30 мільярдів. На державні дороги буде близька 10 мільярдів, і ми працюємо над збільшенням цієї цифри. Але вкрай важливо, щоб ці гроші, які будуть на обласному рівні, витрачалися якісно, не було зловживань. І це все насправді залежить від того, наскільки ефективно буде працювати система CoST». 

«Хочу подякувати Програмі розвитку ООН в Україні за якісне технічне завдання, на основі якого Міністерство інфраструктури підготувало тендерну документацію», - додав він. «Впродовж двох тижнів ми оголосимо на ProZorro тендер на розробку системи «Прозоре будівництво». Ми хочемо запросити потужні українські та іноземні IT-компанії, які працюють в сфері автоматизації управління, до участі в тендері», - наголосив Володимир Омелян.

У заході також взяли участь представники Державного агентства автомобільних доріг України, ПРООН в Україні, Київської міської державної адміністрації, а також представники міжнародних фінансових інституцій і міжнародних партнерів. Учасники обговорили шляхи впровадження системи в Україні на національному та муніципальному рівнях.