Новини

Великий крок вперед для українців: країна відзначає першу річницю електронного декларування

Український проривний інструмент, спрямований на викорінення корупції через публічне розкриття доходів і активів чиновників, святкує свій однорічний ювілей. Важливо поглянути на перші результати системи електронного декларування, яка була запущена у вересні минулого року.

Україна зробила сміливий крок, відмовившись від паперових декларацій на користь електронної системи, яка відкриває задекларовані чиновникам статки для громадського розгляду. Антикорупційні громадські лідери активізували ці зусилля, допомагаючи започаткувати Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), створюючи онлайн-інструменти для аналізу декларацій, здійснюючи моніторинг стилю життя вищих посадових осіб та проводячи навчання з питань електронного декларування.

Революційний інструмент для боротьби з корупцією

IMG 0028Демонструючи безпрецедентну прозорість заробітків і майна державних службовців, нова онлайн-база даних ознаменувала поворотний момент в українській політиці. Вперше в історії країни українські чиновники зобов'язані декларувати свої доходи та активи через відкриту електронну систему.

Після підтримки розробки системи електронного декларування Програма розвитку ООН (ПРООН) передала НАЗК пакет програмного забезпечення за результатами успішного тестування, з'ясування всіх правових аспектів і перевірки всіма державними установами, які брали участь у розробці реєстру. В результаті, система була запущена і тепер офіційно адмініструється агентством.

У 2016 році, в рамках першої хвилі електронного декларування, понад 100 тисяч високопосадовців, включаючи Президента України, членів Кабінету Міністрів, депутатів, суддів і прокурорів, апробували цей інструмент та задекларували власні статки та володіння найближчих родичів.

У 2017 році майже 1 мільйон посадовців усіх рівнів внесли докладну інформацію про свої прибутки в цю систему. Відтепер усі державні службовці повинні щорічно декларувати свої доходи та активи у електронному реєстрі, що знаменує важливу віху на шляху до прозорості та доброчесності в країні.

Наступним важливим кроком для перетворення системи е-декларування на ефективний інструмент боротьби з корупцією буде початок перевірки завантажених декларацій на будь-які невідповідності чи наявність неправдивої інформації, а також старт розслідування випадків корупції новоствореними антикорупційними органами.

Для обробки великої кількості інформації електронній системі НАЗК необхідні важливі модулі для автоматичної перевірки даних. Після їх введення автоматичний аналіз буде застосовуватися до всіх поданих декларацій для виявлення будь-яких невідповідностей. Після цього лише невелика кількість документів з виявленими розбіжностями буде проходити ручну перевірку персоналом НАЗК, що значно прискорить процес.

На сьогоднішній день НАЗК запустило понад 300 перевірок декларацій 244 посадовців. З початку року агентство завершило лише 39 перевірок, у результаті яких 4 справи було передано Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) для подальшого розслідування.

У свою чергу з моменту запуску системи прокуратура розпочала понад 550 кримінальних проваджень за фактами незаконного збагачення та подання неправдивих відомостей у деклараціях, у результаті чого 20 справ було направлено до суду. Крім того, дані з е-декларацій використовуються для перевірки кандидатів на різні посади, наприклад, кандидатів на посади суддів Верховного Суду України або кандидатів у депутати. Це вказує на те, що система електронного декларування дає перші результати і сприяє культурі прозорості та підзвітності.

Важливим очікуваним кроком є створення спеціалізованого антикорупційного суду для забезпечення прозорих та політично неупереджених рішень і забезпечення належного розгляду антикорупційних справ, притягуючи корумпованих посадовців до відповідальності.

Громадянське суспільство твердо стоїть на шляху антикорупційної реформи

IMG 0043Антикорупційні активісти підтримали зусилля уряду, розробивши альтернативний онлайн-інструмент для аналізу інформації з декларацій чиновників, розміщених у електронному реєстрі НАЗК. Платформа «Декларації», яка була підтримана ПРООН, швидко привертає увагу громадян. Платформа забезпечує регулярний автоматичний імпорт нових електронних декларацій безпосередньо з системи НАЗК та перетворення старих паперових декларацій, поданих у 2013-2015 роках, у машиночитані електронні записи. Значно спрощуючи процес обробки та аналізу даних, це дозволяє порівнювати всі декларації будь-якого чиновника та побачити динаміку зростання їхнього багатства.

Крім того, громадські активісти з підтриманої ПРООН коаліції «Декларації під контролем», яка спрямована на перевірку декларацій чиновників як ефективного інструменту боротьби з корупцією, адвокатують за зміну існуючої процедури повної перевірки електронних декларацій вищих посадових осіб. Пропозиції активістів, які в основному зосереджені на критеріях запуску перевірок, повинні бути інтегровані НАЗК в оновлену версію правил.

Місцеві антикорупціонери також активно беруть участь у боротьбі з корупцією. Протягом 3-х років 48 громадських груп, які отримали міні гранти від ПРООН, впроваджували свої антикорупційні ініціативи в місцевих громадах. Перевіряючи контракти на державні замовлення в декількох областях України та аналізуючи великий обсяг відкритих даних щодо закупівель, один із місцевих партнерів домігся скасування близько 60 угод про державні закупівлі через корупційні ризики. Інший партнер, перевіряючи декларації ключових місцевих посадових осіб, виявив конфлікт інтересів та запобіг потенційному шахрайству та корупції в місцевому житловому секторі.

Вплив системи е-декларування на громадян

IMG 0015У рамках заходів щодо святкування річниці електронного декларування ПРООН представить результати загальнонаціонального дослідження щодо відношення декларантів і населення до електронного декларування. Це дослідження має важливе значення для осмислення першого досвіду впровадження електронного декларування в країні, оцінюючи результати роботи системи та засвоюючи отримані уроки для майбутнього.

 

 

 

Ця ініціатива реалізовується в рамках проекту ПРООН «Прозорість та доброчесність публічного сектору», який фінансується Міністерством закордонних справ Данії.