Новини

Опитування громадської думки у сфері прав людини, Омбудсман+ та Анти-дискримінаційний барометр: три шляхи підтримати права людини в Україні

ПРООН в Україні надає підтримку Уповноваженому Верховної Ради з прав людини (Омбудсману) у здійснені багатьох заходів. Можна відзначити три основні моменти наших спільних досягнень. 

обложкаДослідження ситуації у сфері прав людини

Протягом жовтня – листопада 2016 року близько 2 000 людей з 24 областей взяли участь у всеукраїнському опитуванні громадської думки про загальну ситуацію з правами людини та рівень обізнаності про права людини. Опитування було проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва на замовлення ПРООН в Україні. Опитування виявило відсутність системних знань про права людини і механізми їхнього захисту та низький рівень довіри до органів влади.

 «Це соціологічне опитування, висвітлило основні проблеми у сфері прав людини, на яких сьогодні має бути зосереджена увага і політиків, і законотворців, і урядовців, і правозахисників […] Громадяни України мають відчуття, що в період після Революції гідності стан дотримання та захисту прав людини значно погіршився», – відзначила Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська.

Новий формат: Омбудсман+

ПРООН підтримала створення платформи Омбудсмана для доступу до публічної інформації (відомої під назвою Омбудсман+), яка охоплює всю Україну. Ця мережа об’єднує громадських активістів, які стали «очима та вухами» Омбудсмана для здійснення моніторингу органів влади в усіх областях. У минулому році платформа Омбудсман+ та провідні громадські організації провели загальну моніторингову компанію щодо забезпечення суб'єктами владних повноважень вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Результати моніторингу показали, що міські та обласні ради, а також обласні державні адміністрації не приховують свої витрати. Проте, як правило, вони намагаються уникнути надання повної інформації про закупівлю товарів і послуг (рівень розкриття інформації – 39%), розподіл земель (39%) і надання житла держслужбовцям (25%). Громадянам складно отримати інформацію про порядок денний сесій обласних та міських рад, розклад пленарних засідань, а також протоколи засідань та поіменного голосування депутатів.

Анти-дискримінаційний барометр

Як здійснити моніторинг рівня толерантності чи упередженості, поширеності дискримінації та дискримінаційних практик та ефективності і доступності механізмів захисту від дискримінації? Для цього потрібна відповідна методологія для системного та надійного моніторингу. ПРООН підтримала розробку такої методології, що отримала назву Анти-дискримінаційний барометр. Різноманітний інструментарій дослідження включає не тільки дослідження громадської думки, а також оцінку судових рішень, адміністративної практики та нормативних актів. Такий підхід передбачає комплексну оцінку проблем, пов'язаних із дискримінацією в Україні.

Інститут прикладних гуманітарних досліджень, що у пілотному режимі почав застосовувати цю методологію у Харківській області у 2016 році, встановив, що найпоширенішою ознакою дискримінації є дискримінація за віком (старше 50 років) – 45,8%, потім йде дискримінація людей з інвалідністю (40%), за етнічною належністю (30,5%) та за однакою сексуальної орієнтації (36,7%).