Новини

Зміцнення громадянського суспільства для просування прав людини в Білорусі, Молдові та Україні

16-17 березня 2017 року понад 40 правозахисників і активістів громадянського суспільства зібралися у Вільнюсі на Конференції з правозахисної діяльності для обміну досвідом та об'єднання своїх зусиль у поширенні теми захисту прав людини у трьох країнах регіону. 

33395702202 0ed27433d3 z2-денна конференція запропонувала організаціям громадянського суспільства Білорусі, Молдови та України низку можливостей колективної роботи задля вироблення спільних підходів до стимулювання правозахисної діяльності в різних умовах, для різних груп, з різними інструментами. Панельні дискусії та презентації передбачали практику правозахисної діяльності у  різних середовищах (закрите суспільство, конфліктні та постконфліктні райони, згортання демократії) і за допомогою різних інструментів (охоплення через Інтернет та створення Інтернет-мереж, регіональна мережева співпраця і міжнародні коаліції, мобілізація в громадах, підвищення рівня обізнаності молоді та професійного середовища, правовий захист). Звіт про основні результати дискусій під час конференції доступний англійською мовою.

Чи можна консолідувати громадянське суспільство для просування у порядку денному теми захисту прав людини?

33395204422 9c5282df83 zУчасники дійшли висновку, що спільна мета є однією з основних запорук консолідації громадянського суспільства в питаннях захисту прав людини. Крім того, усі визнали, що сила громадянського суспільства полягає в його різноманітті і творчості, тому не слід намагатися об'єднувати свої сили тільки заради самого факту консолідації - якщо вона штучна, то може навіть стати руйнівною.

Цілі сталого розвитку ООН, що були узгоджені та затверджені у 2015 році, та відповідні міжнародні договірні органи ООН є зразками структур, які можуть легко мотивувати громадянське суспільство до спільної роботи по просуванню програми з захисту прав людини. Успішними прикладами ефективної консолідації громадянського суспільства у трьох країнах визнано нещодавнє звітування України в рамках Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, Платформу правозахисного порядку денного, створення Коаліції з 17 НУО «Справедливість заради миру на Донбасі», Альянс організацій для людей з обмеженими можливостями у Молдові, активну роботу білоруської Національної платформи Форуму громадянського суспільства «Східне партнерство» та Міжнародний консорціум «ЕВРОБІЛОРУСЬ»

Підхід, заснований на правах людини: що є в ньому для організацій громадянського суспільства?

32708882104 ba9e0ae93d zПід час конференції було представлено унікальне дослідження «Підхід, заснований на правах людини (ППЛ), у Білорусі, Молдові та Україні: регіональне дослідження і практичний посібник із застосування ППЛ організаціями громадянського суспільства». Підхід, заснований на правах людини, – це розширення можливостей щодо відстоювання власних прав і підвищення здатності і відповідальності окремих осіб і установ, які відповідають за дотримання та захист прав людини.


Представляючи дослідження, ми намагалися зосередитися на глибині реального розуміння ППЛ громадянським суспільством в цих трьох країнах, виявити розходження в тлумаченнях концепції організаціями різних видів або з різними мандатами, та рекомендувати те, що вони можуть зробити для кращого застосовування підходу у своїй повсякденній роботі, незалежно від сектора власної діяльності. Для отримання відповідей на ці питання, будь ласка, прочитайте дослідження англійською, російською або українською мовою.

Після презентації експерти з трьох країн поділилися своїми прикладами з вдалої та неуспішної практики ППЛ. У рамках обміну досвідом з практичного застосування підходу, Білоруський Гельсінкський комітет розповів про інтеграцію підходу у внутрішню роботу організації, українська НУО «MAРT» проінформувала про передачу знань про ППЛ більш ніж 160 громадським активістам у 8-мі регіонах України, а Університетська юридична клініка з Молдови презентувала свою роботу з розробки політики для покращення стану прав людини в країні.

Правозахисники також обговорили поради по розробці ефективних стратегій громадянської освіти, інноваційних комунікаційних інструментів і стратегій правозахисної діяльності та багато інших важливих питань з теми захисту прав людини.

На Конференції також відбулася презентація аналітичного дослідження рівню громадянської грамотності в трьох країнах, яке було підготовлено на основі результатів національних опитувань громадської думки (детальніше у статті).

Конференцію проведено в рамках проекту ПРООН «Демократизація, права людини і розвиток  громадянського суспільства», за фінансової підтримки  Міністерства закордонних справ Данії

33423665241 2da7c8e291 z