Новини

Як подати е-декларацію: НАЗК та ПРООН запускають онлайн-курс для держслужбовців

Із розгортанням другої хвилі електронного декларування для українських державних службовців, під час якої число декларантів збільшиться принаймні у сім разів, НАЗК і ПРООН за підтримки Міністерства закордонних справ Данії розробили онлайн-курс про те, як подати е-декларацію.

 
asset-v1 NAZKED1012017 T1typeassetblockЗаголовок назк 2Київ, 13 березня 2017 р. – Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) і ПРООН запускають онлайн-курс з метою надання практичної допомоги із заповнення декларації. Курс, який знаходиться у відкритому доступі на онлайн платформі "Прометеус", орієнтований на державних службовців, депутатів місцевого самоврядування та всіх, на кого розповсюджується дія Закону України «Про запобігання корупції».
 
З 2016 року в Україні запровадили нову електронну систему декларування активів і доходів для сприяння прозорості та доброчесності державного управління. У той час, коли 1-а хвиля електронного декларування для високопосадовців завершилася 30 жовтня 2016 року, вже розпочалася 2-а хвиля для ширшого кола державних службовців національного і місцевого рівнів, яка має завершитися до 31 березня 2017 року.
 
Очікується, що принаймні 700 000 декларантів приєднаються до перших 100 000 державних службовців, які вже занесли свою інформацію в систему, відкриту для громадськості.
 
«Коло декларантів, які мають декларувати свої доходи в Україні, – одне з найширших серед усіх країн світу», - зазначив Ігор Гуцуляк, консультант ПРООН з питань урядування та ґендеру. - «Враховуючи кардинальне збільшення їх кількості, ми мали намір підтримати систему е-декларування онлайн-курсом, який би дав можливість усім, незалежно від рівня підготовки, правильно заповнити декларацію. Цей курс також буде корисним і громадськості, яка буде стежити за роботою системи е-декларування в Україні, адже допоможе краще розібратися, яку інформацію та як саме посадовці, за законом, мають вносити в систему».
 
«Програма розвитку ООН надавала підтримку НАЗК з моменту його створення. Зокрема, ПРООН була причетна до створення системи е-декларування, що є одним з найбільш помітних здобутків у сфері реформування державного врядування. Запуск онлайн-курсу «Як подати е-декларацію» - наш внесок у зміцнення цієї системи» - додав він.
 
Курс проливає світло на те, хто має подавати е-декларації і що має декларуватися. Також надається детальна інформація про кожен з розділів декларації. Структура онлайн-курсу відповідає розділам самої е-декларації для максимальної ясності. Тому, користувачі можуть обрати саме той розділ, який викликає у нього питання. Розділи курсу містять відео-інструкції щодо роботи в системі. Матеріали курсу, зокрема, відеолекції, будуть розміщені і на сайті НАЗК.
 
Лекторами курсу виступили фахівці НАЗК – Інна Берназюк, радник заступника голови НАЗК, та Тетяна Шкребко, заступник директора департаменту контролю та перевірки декларацій НАЗК. Авторами курсу стали експерти Програми розвитку ООН в Україні – Роберт Сіверс, Іван Пресняков, Дмитро Котляр.