Новини

Сприяння доброчесності бізнесу – ще один крок в антикорупційній реформі України

Корупція залишається серйозною перешкодою для економічного зростання, соціальної згуртованості та політичної стабільності в Україні. Незважаючи на покращення антикорупційного законодавства, його застосування є досить повільним, а пріоритет віддається профілактиці і боротьбі з корупцією серед державних службовців. До сих пір набагато менше уваги приділяється корупції у сфері бізнесу. Виникає необхідність підвищити обізнаність щодо доброчесності бізнесу як в державному, так і в приватному секторах.


biznes-rukopozhatie-sdelka-2789Київ, 25-27 січня 2017 року – ПРООН спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), Організацією економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) та бізнес-омбудсменом України зібрали понад 100 провідних практиків із 30 країн на 2-денному регіональному експертному семінарі «Доброчесність бізнесу в Східній Європі і Центральній Азії», після якого також відбувся 1-денний круглий стіл «Доброчесність бізнесу в Україні».

У ході заходу Антикорупційна мережа ОЕСР у країнах Східної Європи і Центральної Азії представила своє дослідження «Доброчесність бізнесу в Східній Європі і Центральній Азії» із рекомендаціями для регіону, що включають у себе механізми повідомлення про факти корупції з боку компанії і роль бізнес-омбудсменів, а також розробку антикорупційних програм державними підприємствами, багатонаціональними підприємствами, а також малими і середніми підприємствами.

«Прагнення до цілісності в бізнес-секторі повинна стати невід'ємною частиною плану країни не тільки по боротьбі з корупцією, але для підвищення конкурентоспроможності та економічного зростання. Це також вказує на те, що за своєю природою, ці зусилля не будуть успішними без створення сильної коаліції державних регулюючих органів, бізнес-асоціацій та міжнародних партнерів, які могли б дати знання», – підкреслив у своєму вступному слові Директор ПРООН Янтомас Хімстра.

Антикорупційний експерт Борис Малишев представив проект типової антикорупційної програми для державних підприємств, розробленої на основі національного законодавства і міжнародної практики. Програма містить набір правил, стандартів і процедур для виявлення, викорінення і попередження корупції в діяльності компанії. Проект типової антикорупційної програми був створений за підтримки ПРООН на замовлення Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) як зразок для державних підприємств для розробки власних антикорупційних програм.

Окрім регіонального семінару також відбувся і український круглий стіл з метою обговорення шляхів сприяння впровадженню рекомендацій щодо доброчесності бізнесу в країні. Українські учасники та їх міжнародні партнери підвели підсумки зусиль щодо доброчесності бізнесу в країні, фокусуючись саме на зусилля НАЗК щодо інтеграції концепції доброчесності бізнесу в Національну антикорупційну стратегію.