Новини

Попередження і виявлення корупції: підготовка тренерів

НАЗК за підтримки ПРООН розробило навчальний курс, спрямований на підвищення обізнаності працівників державних органів і посадових осіб місцевого самоврядування щодо нового антикорупційного законодавства та їх забезпечення практичними інструментами для впровадження нових нормативних положень.


xTrainers JPG pagespeed ic R 3yhEh-fd7685769507806897Київ, 6 грудня 2016 року – Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) сьогодні представило уповноваженим державним підрозділам і особам навчальний план і навчальний посібник для озброєння тренерів необхідними знаннями, навичками та інструментами для проведення навчальних занять у рамках своїх державних органів з метою ефективного запобігання корупції та зведення виникнення корупційної практики до мінімуму.

Дійсно, нове нормативно-правове середовище, яке сформувалося в результаті прийняття антикорупційного законодавства в 2014 році, вимагає професійного навчання для коригування знань та практики тих державних службовців, які повинні дотримуватися цих антикорупційних правил у виконанні своїх посадових обов'язків у рамках відповідних агентств, міністерств і державних компаній.

«Завдяки спільним зусиллям Національного агентства з питань запобігання корупції, Кабінету міністрів і ПРООН уповноважені підрозділи будуть оснащені практичними інструментами у їх повсякденній роботі та отримають гарні уроки антикорупційної діяльності від НАЗК. Ми закликаємо всіх учасників зайняти активну позицію і звертатися до тренерів з будь-яких питань, які вони вважають важливими для своєї повсякденної роботи», – закликала Заступник директора ПРООН в Україні Блерта Чела.

IMG 8751183850607907Навчальний план і посібник охоплює різні теми, починаючи від врегулювання конфліктів інтересів на робочому місці, таких як управління закупівлями і кадрова політика, до етичних і правових норм, що стосуються прийняття подарунків, винагороди і гостинності, а також запобігання ситуацій «обертових дверей», називаючи лише деякі з них.

Посібник, зокрема, окреслює 6 основних питань, які треба систематично розв'язувати з метою ефективного запобігання корупційних практик і ситуацій:

1. Які основні засади антикорупційної політики в Україні?
2. Як здійснювати фінансовий контроль і моніторинг способу життя посадових осіб?
3. Як дотримуватись законодавства про конфлікт інтересів та інших обмежень щодо запобігання корупції?
4. Які етичні стандарти поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняних до них осіб?
5. Які гарантії захисту викривачів корупції відповідно до законодавства України?
6. Які окремі аспекти функціонування уповноважених підрозділів з питань запобігання та виявлення корупції?

Учасники тренінгу також були проінформовані про важливі терміни, інструменти і процедури подання декларацій майнового стану, необхідні дії у випадках істотної зміни свого фінансового стану або при вступі на державну службу та її припинення.

30640957164 e610b8aab7 o78609098Цей семінар є корисним доповненням до численних досягнень ПРООН у боротьбі з корупцією в Україні, таких як попередні круглі столи щодо запобігання і врегулювання конфлікту інтересів, сприяння в розробці нової системи майнових декларацій, а також проведення інформаційно-просвітницьких всеукраїнських кампаній щодо е-декларування і врегулювання конфлікту інтересів, спрямованих на понад 2000 посадових осіб.

Цей антикорупційний навчальний курс закладе основу для практичної роботи уповноважених підрозділів, націлених на запобігання корупції, та сприяти поширенню знань за допомогою каскадних тренінгів у міністерствах і обласних відомствах уряду.