Новини

Електронне декларування — справжній прорив українських реформ

Україна не повинна йти на компроміс щодо фундаментальних основ: якості системи, справжньої політичної волі українців та лідерів країни у подоланні корупції. Янтомас Хіємстра, директор Програми розвитку ООН в Україні

 
cq5dam web 380 253Стало чітко зрозуміло: те, що відбувається в Україні, є справжнім проривом у проведенні реформ, особливо у надзвичайно важливій боротьбі проти корупції.
 
Ми впевнені у цьому, навіть визнаючи, що деякі посадовці не подали свої електронні декларації, а інші, можливо, припустилися помилок.
 
Більш повні результати запуску системи електронного декларування та її вплив стануть помітні згодом, можливо, навіть за рік чи два.
 
Тим не менше, деякі результати вже очевидні: так, Україна зробила це! Так, Україна може робити реальні та вражаючи реформи! Так, Україна може запроваджувати найвищі стандарти та досягати знакових змін у сфері, яка стала широко відомою як потворна пляма на іміджі країни.
 
Ці досягнення відображають зусилля усіх, хто проявив добру волю: парламентарів, державних службовців, представників уряду, громадянського суспільства та міжнародної спільноти.
 
Це було партнерство тих, хто хоче, щоб Україна стала історією успіху, сучасною країною з чистою діловою репутацією, з можновладцями, які мають чисту совість.
 
Як ми дізналися кілька годин тому, більше 100 тис електронних декларацій були заповнені та подані до системи електронного декларування. Система, можливо, не є найпростішою та найзручнішою для користування, але вона здатна прийняти великий обсяг декларацій і не вийти з ладу через перевантаження.
 
Тепер у кожного є доступ до інформації про доходи посадових осіб, як це передбачено законом про запобігання корупції, прийнятим Верховною Радою 14 жовтня 2014 року.
 
Ми в ООН уважно стежили за дискусією в українському політикумі і громадянському суспільстві: там, де нас просили долучитися, ми звертали увагу на занепокоєння, висловлені різними сторонами.
 
З самого початку ми говорили: Україна не повинна йти на компроміс щодо фундаментальних основ: якості системи, справжньої політичної волі українців та лідерів країни у подоланні корупції.
 
Наразі як фахівці, так і прості громадяни приступили до вивчення декларацій. Безумовно, будуть скандали та звинувачення, але будуть і законні пояснення. Так буває, коли настільки глибока зміна зачіпає так багато впливових громадян.
 
Я переконаний, що це здоровий процес для демократії України. Ще більш важливо залишатися на шляху змін, відновити довіру між державою та суспільством, а також використовувати величезні ресурси цієї країни на благо всіх, а не тільки обмеженого кола громадян.
 
Прогрес в електронному декларуванні робить справу з приведення всіх елементів боротьби проти корупції до вищого стандарту ще більш важливою. Верховенство закону повинно бути об'єктивним, незалежним від будь-якого можливого втручання і рівною мірою застосовуватися до всіх.
 
Україна ще кілька років стикатиметься з необхідністю повного очищення. Успіх залежатиме від рішучих дій та послідовності цілей. Ми, представники міжнародних організацій, які допомагають Україні, повністю підтримуватимемо народ України на цьому амбітному шляху до кращого майбутнього.