Новини

На веб-порталі Верховної Ради скоро запрацює сторінка Ініціативи "Відкритий парламент"

Київ, 7 вересня 2016 року – З початком нового політичного сезону відбулось чергове засідання Моніторингового комітету Ініціативи "Відкритий парламент".


29652299845 497c5387ed oНа засіданні були присутні народні депутати, представники Апарату Верховної Ради, міжнародні та українські громадські організації.

Важливою подією в діяльності Ініціативи стане поява сторінки «Відкритий парламент» як окремого розділу на офіційному веб-порталі Верховної Ради України. Спільно з Управлінням комп'ютеризованих систем Апарату Верховної Ради на чолі з Олексієм Сидоренко та за участі працівників Управління Ірини Рощиної і Сергія Миронченка були втілені дизайн та розроблений функціонал сторінки. Під час засідання Моніторингового комітету Координатором Ініціативи «Відкритий паралмент» Наталією Ватаманюк було презентовано тестову сторінку.

29571076981 18b73e4d34 oУ головному меню веб-сторінки користувач зможе ознайомитись з останніми новинами ініціативи, вивчити аналітику та публікації НУО-моніторів та активних учасників «Відкритого парламенту», що стосуються діяльності народних депутатів, комітетів Верховної Ради, їх відкритості та звітності, інструментів моніторингу та участі громадян у роботі Верховної Ради. Зокрема сторінка міститиме інтерактивні мапи приймалень народних депутатів з часом роботи та усіма контактами, таблицю неперсональних голосувань депутатів, звіти народних депутатів, фінансові звіти політичних партій та ін. Також через сторінку Ініціативи буде можливість записатись на пленарне засідання та екскурсію Верховною Радою.

29652300455 d63d308476 oПід час засідання Перший заступник Керівника Апарату Верховної Ради України Володимир Слишинський наголосив на тому, що Верховна Рада продовжує рухатися шляхом е-парламенту. Він нагадав, що днями запрацювала система «Електронна погоджувальна рада». Водночас, головне, за його словами, аби народні депутати використовували нові формати роботи.

«Це як автомобіль – можна купити, але на ньому не їздити», - зауважив Володимир Слишинський і додав, що «інструмент створено, і вже далі від громадськості, її активності і контролю залежить, чи буде він використовуватись». У зв'язку з цим було вирішено провести навчання для зацікавлених журналістів та громадських діячів, аби краще їх ознайомити з функціоналом та можливостями нової системи.

Одним із важливих питань, що обговорювалось на засіданні, - це участь України у заходах Всесвітнього тижня законодавчої відкритості (Global Legislative Openness Week - GLOW) та Міжнародному дні демократії. Так у рамках міжнародних заходів Ініціатива "Відкритий парламент" проведе конференцію "Відкритий парламент: українські реалії". Захід відбудеться 15 вересня в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» за адресою вул. Б. Хмельницького, 8/16 з 12:30 до 14:00. Також 20 вересня планується ряд активностей просвітницького характеру з народними депутатами та Фейсбук флешмоб #ЩоВРаді.