Новини

Активісти та державні службовці об'єднуються для обговорення візуалізації відкритих урядових даних

Київ, 1 червня 2016 р. - Державне агентство з питань електронного урядування України за підтримки ПРООН провело тематичне засідання громадських активістів та представників органів влади, присвячене питанням візуалізації відкритих урядових даних.

 
27136180260 66b81c958c oПочинаючи з 1 січня 2016 р., більше 400 державних установ і відомств України оприлюднили більше 2 500 наборів даних на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних. Для порівняння: у Канаді за цей же період було оприлюднено 210 тис. наборів даних, у США – 130 тис., у Великій Британії – 20 тис. З-поміж 331 наборів даних, визначених Урядом як пріоритетні для оприлюднення, на веб порталі зараз доступно лише 200.
 
Оскільки громадські активісти активно використовують ці дані, вони візуалізують їх для підвищення ефективності своїх соціальних ініціатив. По-перше, візуалізація даних є дієвим способом їх представлення у простий та зрозумілий спосіб. Крім того, візуальна інформація набагато легше сприймається та дозволяє краще донести до аудиторії основні поняття та ідеї. Відповідно до результатів численних досліджень, 90% інформації люди сприймають за допомогу зору. Візуальні дані засвоюються у 60 тис. разів швидше за тексти.
 
Це вже третій семінар з серії засідань за участі громадськості, що мають на меті сприяти оприлюдненню та використанню урядових даних. Протягом заходу доповідачі представили найкращі практики та інструменти візуалізації даних, а також приклади успішних проектів візуалізації даних та журналістики даних для громадських активістів, журналістів, державних службовців, науковців, експертів з аналізу даних, співробітників ЗМІ та ІТ-спеціалістів.
 
27411856875 2831080bd8 oСемінар відкрив Олексій Вискуб, заступник Голови Державного агентства з питань е-урядування України, він докладно розповів про досягнення та хід реалізації Дорожньої карти розвитку відкритих даних на 2016 рік.
 
Олександр Краковецький, керівник ІТ-компанії DevRain Solutions, представив теоретичні та практичні аспекти візуалізації даних та поділився порадами щодо вибору правильних методів візуалізації даних для різних видів даних.
 
У своєму виступі про використання візуальних даних для підвищення прозорості в Україні експерт ПРООН з декократичного урядування Діана Зубко підкреслила: «Відкриті дані – це не мета, а спосіб, яким ми хочемо її досягти».
 
Презентації доповідачів можна подивитися тут.
 
Ця ініціатива виконується за підтримки Програми демократизації, прав людини та розвитку громадянського суспільства, що реалізується ПРООН та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.