Новини

ІТ-експерти та громадські активісти обговорили створення геопросторових проектів на основі відкритих даних

Київ, 28 квітня 2016 р. - Громадські активісти, ІТ-експерти, підприємці та державні службовці зустрілися для обговорення можливостей створення геопросторових проектів на основі відкритих даних в Україні. Захід було проведено за підтримки Державного агентства з електронного урядування України та ПРООН Україна.


2Тема геопросторових даних стала дуже популярною після того, як державні органи в Україні почали відкривати свої дані відповідно до нового законодаства.

Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних», ухвалений у квітні 2015 р., став важливим кроком на шляху підвищення прозорості та ефективності роботи органів влади. Запуск ініціативи відкритих даних в Україні може створити нові можливості не лише для здійснення демократичного контролю за діяльністю органів влади, але й для економічного розвитку країни. Для того, щоб скористатися цими новими можливостями, необхідно усвідомлювати важливість відкритих даних та знати, як найкраще реалізувати їхній потенціал.

Геопросторові дані – це інформація про фізичні об'єкти, яка може бути представлена у числових значеннях у системі географічних координат. Простими словами, геопросторові дані описують місце розташування, розмір та форму об'єктів. Для отримання, візуалізації, використання та аналізу геопросторових даних використовуються географічні інформаційні системи (ГІС).

Захід було проведено в Інкубаторі 1991 Open Data Incubator. Його метою було обговорення принципів роботи з відкритими геопросторовими даними між громадськими активістами, ІТ-експертами, підприємцями та представниками міністерств, відомств та муніципальних органів влади.

Для управління фізичною інфраструктурою необхідно мати хорошу комунікаційну систему та ефективну інформаційну інфраструктуру. У цьому аспекті геопросторові дані грають важливу роль, оскільки інформація про місце розташування має велике значення для управління всіма державними і комунальними об'єктаи: від доріг і системи каналізації до навчальних і медичних закладів. Як і більшість інших типів інфраструктури, геопросторові дані також створюють основи для економічного розвитку.

Органи влади у багатьох країнах часто беруть участь в процесах, пов'язаних з оприлюдненням геопросторових даних: як для просування відповідних стандартів, так і для того, щоб більше дізнатися про це. Одним з успішних прикладів можна назвати Молдову, яка додала до свого порталу відкритих даних відкриту базу геопросторових даних, що включає в себе кадастрові карти, аерофотознімки, топографічні карти та інформацію про місце розташування деяких громадських об'єктів.

Ще один приклад – Спільна стратегія сталого територіального розвитку прикордонних територій Румунії та Болгарії за фінансової підтримки ЄС – проект, що спрямований на створення узгодженої спільної бази геопросторових даних та надання орієнтованих на користувача послуг в цих двох країнах на регіональному і місцевому рівні.

Відомі експерти, доповідачі та інші учасники заходу обговорили можливості реалізації подібних ініціатив в Україні. Олександр Краковецький, керівник ІТ-компанії DevRain Solutions та позаштатний експерт Державного агентства з електронного урядування України, проаналізував досвід запровадження геопросторових даних в Україні в контексті світових тенденцій. Віктор Путренко, Завідувач лабораторією ГІС Світового центру даних НТУУ «КПІ», розповів про формат геопросторових даних. Андрій Газін, дизайнер графіки проекту Texty.org.ua, представив статистичні про пасажирські перевезення Укрзалізниці у 2014-2015 рр.

Державне агентство з електронного урядування України закликало учасників максимально ефективно використовувати урядові дані, оприлюднені на державному порталі відкритих даних, та створювати власні геопросторові проекти на основі цієї інформації.

Презентації доповідачів можна подивитися тут.
 
Ця ініціатива виконується за підтримки Програми демократизації, прав людини та розвитку громадянського суспільства, що реалізується ПРООН та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.