Новини

Директори інтернатних установ тепер розуміють, що таке стандарти належного поводження

Хмельницький, 7 липня 2016 року - працівники департаменту НПМ Секретаріату Уповноваженого з прав людини та Харківського інституту соціальних досліджень провели дводенних тренінг для 20 керівників установ соціальної сфери з різних областей України та представників Міністерства соціальної політики, на якому були презентовані Мінімальні стандарти перебування клієнтів у соціальних місцях несвободи України.


97689579578ghghgМетою тренінгу було, передусім, підвищення рівня компетенції учасників в питаннях належного поводження та захисту прав людей похилого віку, людей з інвалідністю, дітей, які перебувають в інтернатних закладах.

«Важливо, щоб цей захід відбувся у формі діалогу між представниками Офісу Омбудсмана, громадських організації, Міністерства соціальної політики та керівників закладів соціальної сфери, де перебувають най незахищені категорії громадян» - підкреслила Світлана Колишко, керівник проекту ПРООН «Зміцнення потенціалу Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини» на початку тренінгу.

Провідний експерт Харківського інституту соціальних досліджень Андрій Черноусов звернувся до учасників тренінгу та закликав працювати з почуттям взаєморозуміння та поваги до людей. «Існують такі категорії людей, які потребують особливого захисту. Необхідно зрозуміти, що ця проблема стосується кожного в державі. Зміна сприйняття суспільством проблеми захисту найуразливіших груп має бути в порядку денному в державі» - зазначив експерт.

1113445Прикладом того, як можна організувати належні умови перебування у комунальних установах є досвід Хмельницького обласного геріатричного пансіонату та Хмельницького територіального центру соціального обслуговування, куди були організовані візити для учасників тренінгу. Головним результатом заходу став ефективний обмін досвідом серед керівників соціальних закладів та домовленість спільними зусиллями впливати на впровадження важливих змін щодо якісного надання послуг та забезпечення мінімальних стандартів дотримання прав людини.

Захід відбувся за підтримки проекту ПРООН «Зміцнення потенціалу Секретаріату уповноваженого ВРУ з прав людини»