Новини

Парламент відкритий: як скористатись можливістю?

Київ, 13 липня 2016 року - На заході було представлено основні інструменти долучення громадян до парламентських процесів від представників ініціативи «Відкритий парламент», нові можливості доступу до публічної інформації та аналіз результатів діяльності депутатів за 4 сесію VIII скликання у контексті відкритості.

 
28305533255 f02262777a o«Ставлячи перед собою дві цілі: 1.Відповідальність органів влади і депутатів через відкритість їхніх дій. 2.Надання громадянам інструментів контролю та участі у політичних процесах, - громадські організації за підтримки Програми розвитку ООН склали План дій відкритості парламенту. Дуже тішить, що до його реалізації долучились народні депутати, Апарат ВРУ, Голова Верховної ради і вже за 5 місяців діяльності ініціативи маємо перші результати», - наголосила Координатор ініціативи «Відкритий парламент» Наталія Ватаманюк.
 
Завдяки спільній роботі народних депутатів, Голови ВРУ, Апарату ВРУ, інших державних органів, Громадянської мережі ОПОРА, руху ЧЕСНО, Transparency International Україна, центру «Ейдос», Інституту медіа права за перші місяці клопіткої роботи ініціативі «Відкритий парламент» вдалось досягнути чимало:
 
- публікація на сайті ВРУ депутатських запитів та відповідей на них
Для зовнішніх відвідувачів сайту Верховної Ради доступні депутатські запити у сканованому вигляді (6566 з більше ніж 8000), а також відповіді на них (всі 3478 наявні). Найближчим часом відділ контролю, розпорядник зазначеного ресурсу, має намір опублікувати решту запитів (затримка пояснюється опрацюванням персональних даних);
 
- розробка механізму публікації депутатських звернень
З 8 квітня 2016 року (у разі згоди кожного народного депутата) активізували АРМ «Депутатські звернення» з відображенням текстів звернень на сайті. Наразі 66 народних депутатів надали дозвіл на публікацію своїх звернень;
 
- доповнення картки законопроекту на сайті ВРУ розділом "Проходження", де міститься «історія» та результати проходження законопроектів;
 
- виділення спеціальних місць у ВРУ для роботи запитувачів з документами
Такі місця знаходяться: вул. Садова, 3, кім.820, кім.628, вул. Банкова, 6-8, кім.202, вул. Грушевського, 18/2, кім.33;
 
- оприлюднення штатного розпису Апарату ВР та частково фінансової інформації
Інформація оприлюднена у форматі відкритих даних на http://data.rada.gov.ua/open . Наразі ведуться переговори, щоб були вказані ПІБ працівників;
 
- створення окремого Порталу відкритих даних Верховної Ради України
Наразі http://opendata.rada.gov.ua/ містить наступні набори даних у форматах csv, json та xml: народні депутати (ІІ– VIII скликання), законопроекти (III–VIII скликання), нормативно-правова база, пленарні засідання (III–VIII скликання), фінансово-господарська інформація, організаційна структура Апарату Верховної Ради України; Станом на 11 липня 2016 року представлено близько 400 наборів даних.
 
- створення додаткових ресурсів для ознайомлення з роботою народних депутатів, законодавчого процесу та мобільного додатку «Zakonoproekt»
За допомогою rada4you.org можна з'ясовувати та аналізувати: чи послідовні депутати у своїх голосуваннях за законопроекти з певної теми (наприклад, відкриті дані, безвізовий режим, політичний курс Президента), на скільки дисципліновано депутат відвідує пленарні засідання, чи є фракційна дисципліна. Ресурс містить всі голосування українського парламенту VIІI скликання, починаючи з листопада 2014 року, усі дані зібрані з офіційного порталу Верховної Ради.
 
Додаток «Zakonoproekt» дозволяє фільтрувати законопроекти за головним комітетом чи ініціатором та постійно бути в курсі змін за конкретними законопроектами. Користувачі отримуватимуть інформацію про статус обраних законопроектів: реєстрацію проектів законів, одержання висновків комітетів, результати голосування в сесійній залі та остаточне ухвалення закону.
 
28024023450 6b41b63931 oТакож, серед представлених ЧЕСНО інструментів: Кнопкодави http://knopkodavy.chesno.org/ (дошка ганьби депутатів, якими було порушено принцип персонального голосування), Групи інтересів http://groups.chesno.org/ (візуалізація даних спільного ініціювання проектів законів народними депутатами), що допоможуть громадянам легше орієнтуватись у сфері політики та шукати шляхи впливу на неї. Приймальні https://pryjmalni.chesno.org (інтерактивна карта громадських приймалень народних депутатів). Подібний інструмент також розробила і Громадянська мережа ОПОРА - Всеукраїнська мапа контактів парламентських партій та депутатів https://rada.oporaua.org/map/ Тут можна переглянути список контактів у текствому форматі або ж завантажити список у формі таблиці для подальшої зручної роботи з інформацією.

«Загалом, завдяки реалізованим рішенням, відвідуваність офіційного веб сайту Верховної Ради України (і передусім, таких його розділів, як «Законодавство України», «Законопроекти», «Електронний протокол пленарного засідання», «Електронні петиції», «Портал відкритих даних» та інші) у квітні сягнула понад 7 мільйонів сеансів і більше 22-х мільйонів переглядів сторінок. За оцінкою незалежних експертів, ці статистичні дані виводять Верховну Раду України у коло лідерів серед національних парламентів», - зауважив Олексій Сидоренко, керівник Управління комп'ютеризованих систем Апарату Верховної Ради України.
 
Також зараз ведеться активна інформаційно-адвокаційна кампанія на підтримку законопроекту №1895, який впроваджує санкції проти кнопкодавства (неособистого голосування народними депутатами).
 
"Відкритість парламенту допоможе подолати і проблему неперсонального голосування. Якщо б на сайті Верховної Ради публікували інформацію, на яких місцях голосували депутатські картки, ми могли б систематично слідкувати не тільки за кнопкодавами, але й за тими депутатами, які віддають свої картки колегам", - зазначив аналітик руху ЧЕСНО Павло Миронов.
 
28201345702 30095f80df oВже у найближчих планах ініціативи – Комунікаційна стратегія Верховної Ради України. "Надзвичайно цінним є долучення громадських організацій до розвитку Парламенту як інституції. Так, разом з працівниками Апарату ВРУ та народними депутатами ми розпочали роботу над комплексною комунікаційною стратегією для Парламенту. Наша мета - закласти в цьому документі такі цілі та інструменти їх реалізації, які б дозволили нашому законодавчому органу більш ефективно і на засадах партнерства комунікувати із зовнішньою аудиторією, спозиціонувати Верховну Раду як рушія реформ в Україні та, нарешті, налагодити внутрішню комунікацію», - поділилась Тетяна Семілетко, юрист Інституту Медіа Права (ЦЕДЕМ).
 
Український парламент сьогодні є набагато більш відкритим, ніж він був. Проте рішення про таку відкритість – це індивідуальне рішення спікера, і у разі його зміни, всі здобутки можуть відкотитися назад. Для того, щоб цього запобігти, необхідно прийняти відповідний закон. Про це під час конференції в Українському кризовому медіа-центрі заявив народний депутат Сергій Лещенко. «Необхідно прийняти закон №1591, який забезпечує відкритість та доступ до інформації про діяльність Верховної Ради України. Наразі депутати його провалили, посилаючись на небажання розкривати персональні данні, хоча саме вони і залишаються закритими, розкривають власне фінансову інформацію», – зазначив Сергій Лещенко. Він наголосив, що відкритість парламенту є складовою антикорупційної реформи.