Новини

Правозахисники презентували сайт, на якому можна повідомляти про порушення прав людини на Донбасі

Київ, 1 липня 2016 - В Українському кризовому медіа-центрі відбулася презентація веб-сайту Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі». Під час зустрічі на запитання журналістів відповідали правозахисники, які вже два роки документують порушення прав людини, скоєні під час конфлікту на сході України.


IMG 4378Коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі» – неформальна спілка 17 громадських правозахисних організацій та ініціатив. Її учасники об'єднали свої зусилля, щоб документувати порушення прав людини, допущені в ході збройного конфлікту на сході України.

У ході заходу правозахисники особливу увагу присвятили презентації новоствореного веб-сайту, що містить інтерактивну карту порушень прав людини на Донбасі, скоєних в ході збройного конфлікту. Важливою його частиною є тематичні розділи з унікальним контентом, створеним на основі зібраної членами Коаліції інформації про порушення прав людини на Донбасі. Проте найважливіша особливість сайту – можливість збирати інформацію про такі факти безпосередньо від відвідувачів через спеціальну форму сайту.

«Частина злочинів скоєних в ході війни є воєнними злочинами та злочинами проти людяності. Вони не мають терміну давності, а тому їх винуватці обов'язково постануть перед судом», – зауважив Володимир Щербаченко, координатор Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі». – «Ми працюємо на тим, аби такі судові процеси розпочалися якнайшвидше. Для цього потрібно якнайбільше достовірних свідчень. Саме тому ми створили на сайті форму, яка дозволятиме громадянам інформувати нас про відомі їм злочини. Звертаюсь насамперед до жителів Луганщини і Донеччини: Не бійтесь! Надсилайте інформацію про відомі вам порушення. Ми гарантуємо конфіденційність та пріоритетну увагу до потреб тих, хто постраждав від свавілля. Без цієї інформації ми не зможемо відновити справедливість і мир на Донбасі», – зазначив правозахисник.

Правозахисники також поінформували присутніх про плани роботи на 2016 рік. Про документування позасудових страт розповіла Катерина Віжевська, ГО «Мирний берег». Статистичними даними щодо обстрілів і руйнувань медичних об'єктів поділився Денис Денисенко, ГО «Луганський обласний правозахисний центр "Альтернатива"».

«З вересня 2014 року ГО «Мирний берег» допомагає рідним та близьким безвісти зниклих в пошуку. Ми збираємо, обробляємо і систематизуємо дані про зниклих безвісти та таких, що незаконно утримуються. Ми також доносимо до суспільства і влади всю важливість цієї проблеми і методів її вирішення. Нам відомо, що під час збройного конфлікту на сході України позасудові страти – вбивства, вчинені без належного судового процесу – були непоодинокими. Також відома чимала кількість випадків катувань, тортур, залучень військовополонених до катувань, страт та примусової праці», – розповіла Катерина Віжевська, член ГО «Мирний берег».

Великою проблемою сьогодні є ситуація із руйнуванням медичних закладів, оскільки згідно з вимогами міжнародного права, заборонено атакувати та бомбардувати лікарні, шпиталі і т. д., за умови, що ці будівлі та місця не служать одночасно військовим цілям. Відповідно до даних ВООЗ, на Донбасі 32 медичних заклади повністю виведено з ладу внаслідок бойових дій, ще 17 лікарень пошкоджено, але продовжують функціонувати.

content img 4395«Ми плануємо проводити інтерв'ю із свідками, потерпілими, особами, які володіють інформацією про напади на об'єкти охорони здоров'я в населених пунктах Красний Лиман, Слов'янськ, Щастя, Лисичанськ, Станиця Луганська, Трьохізбенка, Авдіївка, Кримське, Попасна, Світлодарськ тощо. Щодо кожного окремого об'єкта охорони здоров'я, який став об'єктом нападу, ми сформуємо «кейси» та внесемо їх у базу даних MEMEХ, щоб потім на основі цього притягнути винних осіб до відповідальності», – зауважив Денис Денисенко, заступник голови Луганського обласного правозахисного центру «Альтернатива».
 
Про специфіку документування випадків ґендерно-обумовленого насильства розповів Олександр Павліченко, заступник директора «Харківської правозахисної групи».

«Найтяжчі і найбрутальніші злочини часто використовуються в інформаційній війні. Бо що жахливіший злочин, то менш критично до нього ставляться. Люди кажуть: «Який жах!» замість того, щоб подумати: «Це дурня, такого не може бути!». Саме тому важливо ретельно проводити розслідування і особливо профілактику таких злочинів, чого не відбувається з українського боку», – підкреслив Олександр Павліченко.

Діяльність Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» фінансується Програмою розвитку ООН в Україні, Міжнародним фондом «Відродження» та Міністерством закордонних справ Данії.