Новини

Впровадження підходу, заснованого на принципах прав людини, у роботу організацій громадянського суспільства

Чернігів, 29 квітня 2016 року – Активісти з регіональних хабів громадянського суспільства, що підтримуються ПРООН, зібралися на 5-денному семінарі, щоб дізнатися, як інтегрувати підхід, заснований на принципах прав людини, у свою діяльність.

13133169 1001470823221612 6937738115250542030 nНавчальна сесія «Права людини і демократія на місцевому рівні», була розроблена і проведена Чернігівським хабом (громадська організація «МART») за підтримки проекту ПРООН «Демократизація, права людини та розвиток громадянського суспільства в Україні».
 
Близько 20 представників регіональних хабів громадянського суспільства пройшли навчання для підвищення свого експертного потенціалу на місцевому рівні щодо спроможності робити аналіз і оцінку місцевих проблем та викликів з позицій прав людини та використовувати інструменти прав людини і місцевої демократії у власній громадській активності.
 
В якості основних тренерів виступив потужний тандем українського активіста Сергія Бурова з організації «MART», білоруського активіста Андрєя Палуди з правозахисного центру Вясна і словацької експертки Зузани Фіалової з Partners for Democratic Change.
 
У перший день тренінгу учасники знайомилися з терміном «права людини» і ділилися власними думками щодо сприйняття та розуміння цього непростого поняття. Як окрему тему було виділено поняття демократії та демократичних відносин на місцевому рівні. Щоб показати учасникам наскільки складною і важливою є комунікація між органами місцевої влади, неурядовими організаціями, звичайними громадянами та ЗМІ, тренери провели інтерактивну вправу із співробітництва.
 
Впродовж другого дня учасники продовжили ознайомлення з теоретичним та практичним матеріалом, що включав значний об'єм тем з філософії прав людини, їх еволюцію, основні поняття, їх цінності, принципи та юридичні норми. Велику дискусію серед учасників викликала тема спектру тих прав людини, які держава не може обмежити за будь-яких причин. Як засіб практичного засвоєння нового матеріалу учасники мали намалювати ландшафт міста прав людини.
 
13103502 1001470886554939 2038369297212196215 nНа тренінг завітали такі спікери, як Богдан Крикливенко, керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Світлана Колишко, координатор проекту ПРООН «Зміцнення потенціалу офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини», Павло Пархоменко, суддя Бахмацького районного суду Чернігівській області, та Уладзімір Щчербау, співробітник Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.
 
Протягом третього дня тренери пояснили, як використовувати міжнародні стандарти і механізми захисту прав людини у місцевій громадській активності та допомогали зрозуміти типічні проблеми. Учасники отримали можливість не тільки обговорити низку важливих питань, наприклад критерії обмеження прав та свобод, а й розглянути деякі реальні справи Європейського судуз прав людини.
 
На четвертий день учасники детально розглянули практичні аспекти ефективного використання процедур місцевої демократії у захисті громадських інтересів. Окремим завданням учасникам було розробити міні-план адвокасі-кампанії чи процедури співробітництва з місцевими органами влади або громадою для вирішення конкретної проблеми міста або області: зменшення тарифів на послуги перевізників, підвищення ролі територіальних громад в процесі прийняття рішень органів місцевої влади тощо.
 
Словацька експертка Зузанна Фіалова розкрила тему розвитку місцевої громади, права людини і громадянського суспільства. Особливо цікавим був приклад експертки про те, як єднання громади невеличкого міста та її активні дії на захист суспільних інтересів і прав людини не просто допомогли побороти місцеве чиновниче свавілля, а й змінити законодавство на рівні усього Європейського Союзу.
 
Ця ініціатива підтримується проектом «Демократизація, права людини та розвиток громадянського суспільства в Україні», що реалізується ПРООН та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.