Новини

Поінформованість громадян про права людини в Україні: точка відліку

Київ, 24 травня 2016 року – Відбулась перша експертна робоча зустріч з підготовки базисного загальнонаціонального дослідження у галузі прав людини.

 
247360886Представники 19 провідних правозахисних громадських організацій, Офісу Омбудсмена та ПРООН прийняли участь у мозковому штурмі для розробки концепції загальнонаціонального дослідження з прав людини.

Мета цього дослідження полягає в оцінці рівня обізнаності у сфері прав людини, виявленні системних недоліків і помилкових уявлень про права людини, а також окресленні розриву між уявленнями про права людини населення та правозахисників.
 
 
247360907Юлія Щербініна, аналітик ПРООН з питань урядування, у своїх вітальних словах підкреслила, що незважаючи на всі позитивні еволюційні тенденції в Україні, комплексна ґрунтовна інформація щодо обізнаності, уявлення про права людини та найефективніших каналів поширення інформації серед населення загалом відсутня.

«Це не дає змоги розробляти ретельно продумані стратегічні заходи, спрямовані на підвищення поінформованості про права людини в країні», – сказала вона.
 
Підтримуючи це твердження, Михайло Чаплига, представник Уповноваженого ВРУ з прав людини з питань зв'язків із громадськістю та інформаційних технологій, зазначив: «Результати такого базисного національного дослідження з прав людини мають відображатись у стратегії та плані дій Омбудсмена, а також впливати на формування освіти у сфері прав людини в Україні».

247360667«Таке дослідження буде вивчати питання, як громадськість розуміє права людини. Результати цієї роботи допоможуть громадським активістам, Уповноваженому ВРУ з прав людини, національним інституціям та міжнародним організаціям створити міцну базу фактичних даних з питань, пов'язаних з правами людини, для розробки програм, освітніх та просвітницьких кампаній, і в кінцевому підсумку для формування політики у цій сфері», – підкреслила Тетяна Печончик, голова Центру інформації про права людини.

Експерт з прав людини Володимир Яворський презентував дослідження найкращих практик вивчення громадської думки щодо прав людини, у тому числі міжнародні та українські дослідження. Експерти обговорили теорії, ідеї та підходи для майбутнього дослідження.

247360836У результаті мозкового штурму експертами було визначено основні цілі, задачі та очікувані результати загальнонаціонального дослідження з прав людини. У ході цього дослідження протягом наступних трьох місяців буде проведено національне репрезентативне соціологічне опитування, що охоплюватиме всю територію Україну, та інтерв'ю в фокус-групах із суддями, поліцейськими, журналістами, правозахисниками та викладачами.

Ініціатива впроваджується в рамках проекту «Зміцнення потенціалу Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.