Новини

Регіональні координатори Омбудсмена активно реалізовують Національний превентивний механізм

Протягом квітня 2016 року регіональними координаторами у співпраці з Департаментом НПМ Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини було здійснено низку моніторингових візитів.

 
Відбулися візити регіонального координатора в Тернопільській області Володимира Шевченка до дитячих будинків-інтернатів Івано-Франківської області, а також координаторки в Чернігівській області Алли Лепехи, яка перевірила умови тримання засуджених на гауптвахті в Чернігові. Ці візити виявили низку системних проблем, спричинених як прогалинами в національному законодавстві, так і просто недбалим ставленням персоналу до виконання службових обов'язків та байдужістю до людей, які залежать від них.

1804Володимир Шевченко виявив, що на Івано-Франківщині у мешканців дитячих будинків-інтернатів на рахунках біля 9 млн гривень, які не витрачаються через побоювання перевірок, а в Залучанському дитячому будинку-інтернаті відсутній доступ його мешканців до медичної допомоги, адже немає жодного лікаря, який би працював на постійній основі, неврегульованим також залишається питання забезпечення інтернату ліцензіями на медичну практику та обіг психотропних препаратів.

«Тони гуманітарної допомоги складуються в пустих кімнатах та недоступні дітям Снятинського дитячого будинку-інтернату», – з обуренням відмічає Володимир Шевченко, – «Натомість, усі ці кімнати, які захаращені мішками одягу, можна було облаштувати для підопічних, що поліпшило б умови їхнього проживання, адже наразі житлові кімнати переповнені».

Усі ці проблеми відображені у відповідних актах реагування Уповноваженого ВРУ з прав людини до Міністерства соціальної політики та Івано-Франківської обласної державної адміністрації, спрямованих для усунення як системних, так і поодиноких недоліків у роботі інтернатів регіону.

DSCN9582У свою чергу Регіональна координаторка в Чернігівській області відмітила позитивні зрушення в ході свого моніторингового візиту. «На виконання рекомендацій Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, наданих протягом останніх двох років після візитів до міст несвободи Збройних Сил України, керівництво відомства організувало реконструкцію камер Чернігівської гауптвахти. Зокрема, обладнуються санітарні вузли, здійснюються роботи з підведення гарячої й холодної води, в камерах встановлені потужні галогенні стельові світильники», – підкреслила Алла Лепеха.

Регіональні координатори Омбудсмена, діяльність яких підтримується проектом ПРООН «Зміцнення потенціалу Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини», і надалі контролюватимуть стан дотримання прав людини в регіонах.