Новини

Завершилась Антикорупційна школа для громадських активістів у Львові

Львів, 23 квітня 2016 - Завершилася 6-денна Антикорупційна школа, яка зібрала майже 30 молодих активістів, щоб надати учасникам дієві інструменти для боротьби з корупцією на локальному та загальнодержавному рівнях.


20160423Спільно організована Львівською бізнес-школою Українського католицького університету, Transparency International Україна та Програмою розвитку ООН в Україні, школа складалася з двох модулів, які відбулися 17-19 березня та 20-23 квітня.

Із понад 300 аплікантів на Антикорупційну школу, було сформовано групу з 27 громадських діячів, журналістів, державних службовців, представників бізнесу та інших середовищ з усієї України. Учасники представляли Львів, Київ, Івано-Франківськ, Житомир, Краматорськ, Одесу, Дніпропетровськ, Харків.

Ключовим спікером другого модулю був Франс Герадтс – професор філософії, один із засновників організації Governance and Integrity Netherlands, який розробляє програми підтримки урядів та уже близько 10 років співпрацює з локальними державними органами в Україні.

«Повністю подолати корупцію в Україні можна за 10-20 років. Але якщо за ці 2-3 роки ми не зробимо перші кроки, можливість почати процес буде втрачена, - наголошує Франс Герадтс, - долати корупцію повинен не святий президент і не святий уряд. Кожен громадянин, повинен особисто взяти на себе таку відповідальність».

IMG 7738Під час навчання учасники та експерти Школи ділилися досвідом та думками щодо подолання корупції на місцевому рівні та популяризації особистої відповідальності за дрібну побутову корупцію.

«У школі чи в садочку, де є ваша дитина, ініціюйте створення офіційного прозорого фонду. Щоб кошти батьків йшли не в руки директору, а на спільний рахунок. Ви повинні бути свідомим того, що тепер не матимете впливу на оцінки дитини, але прозорість руху коштів і результати їх використання стануть відомими усім», - ділиться порадами професор Франс Герадтс.

Загалом до викладання на Антикорупційній школі були залучені: Софія Ковач (Експерт з інституційного розвитку ПРООН), Юлія Павленко (Детектив НАБУ), Зураб Аласанія (Генеральний директор Національної телекомпанії Україна), Віктор Таран (Голова Центру «Ейдос»), Річард Фаркас (Професор політичних наук у DePaul University), Віктор Чумак (народний депутат, Голова Комітету ВРУ з питань боротьби і запобігання корупції), Микола Хавронюк (Член правління Центру політико-правових реформ), Франс Герадтс (професор філософії, один із засновників організації Governance and Integrity Netherlands), Ольга Тимченко (Керівник департаменту комунікацій Transparency International Україна) Ярослав Юрчишин (Член правління Transparency International Україна), Дмитро Гнап (Журналіст-розслідувач), Дмитро Шерембей (голова БФ «Пацієнти України») та ін.

За підсумками школи учасники працюють над власними антикорупційними розслідуваннями, які невдовзі планують передати для подальших слідчих дій до Національного Антикорупційного Бюро України.

Ця ініціатива організована в рамках проекту «Прозорість і доброчесність публічного сектору", який реалізується ПРООН та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.